Maaltijdsalade met krieltjes, tempeh ‘spek’, koolrabi, roodlof, spinazie en ei

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
Maaltijdsalade met krieltjes, tempeh ‘spek’, koolrabi, roodlof, spinazie en ei | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In De Krat

  • 200 gram tempeh
  • 600 gram krieltjes
  • 4 stuks eieren
  • 20 gram bieslook
  • 300 gram cherrytomaatjes
  • 4 el kappertjes
  • 300 gram koolrabi
  • 2 stronken roodlof
  • 4 kropjes little gem
  • handje spinazie

In Huis

  • 4 el (zonnebloem)olie
  • 2 el sojasaus
  • 2 el honing
  • 2 tl (gerookt) paprikapoeder
  • naar smaak tabasco, optioneel
  • 3 el witte wijnazijn
  • 2 tl mosterd
  • 2 tl honing (voor dressing)
  • 4 el milde olijfolie
  • 3 el mayonaise
icon package

Recept stappen

  1. Snij met een scherp mes zo dun mogelijke plakken van de tempeh. Maak de marinade van de (zonnebloem)olie, de sojasaus, honing, (gerookt) paprikapoeder, tabasco (optioneel) en peper uit de molen. Meng de tempeh met de marinade en zet even weg.
  2. Halveer de krieltjes en zet op in water met zout. Leg als het water kookt de eieren erbij en kook in ca. 7 minuten de eieren hard en de krieltjes gaar. Spoel beide af onder koud water.
  3. Maak in een grote slaschaal de dressing van de azijn, mosterd, honing, milde olie en mayonaise. Breng op smaak met peper en voldoende zout. Knip de bieslook erbij. Halveer de tomaatjes en meng samen met de kappertjes door de dressing.
  4. Schil de koolrabi en snij in luciferformaat. Verwijder het kontje van de roodlof en little gem, halveer in de lengte en snij in halve ringen. Meng alles door de dressing, samen met een handje spinazie per persoon.
  5. Bak de tempeh in wat olie in een koekenpan 2 min aan elke kant. Pas op: door de honing en de soja kan de tempeh snel verbranden!
  6. Schep als laatste de krieltjes door de salade (liefst beetje afgekoeld). Pel de eieren en snij in vieren, verdeel de tempeh‘spek’ en ei over de salade en serveer.
  7. Zelf mayonaise maken is makkelijk en lekker. Breek een ei in het bakje van de staafmixer of in een hoge maatbeker. Voeg ½ el mosterd toe, 1 el citroensap of wittewijnazijn en een snufje zout. Zet de staafmixer aan en draai even door. Giet een klein scheutje (zonnebloem)olie erbij (je hebt in totaal ca. 150 ml nodig en draai even door. Voeg vervolgens scheutje voor scheutje de rest van de olie toe tot de mayonaise de gewenste dikte heeft. Je kunt de mayo ongeveer 1 week in de koelkast bewaren.