Maaltijdsalade met krieltjes, tempeh ‘spek’, koolrabi, roodlof, wilde spinazie en ei

Vegetarisch

  • Totale tijd 40 minuten
Recept maaltijdsalade met krieltjes, tempeh spek, koolrabi, roodlof en ei

Ingrediënten

In De Krat

  • 300 gram tempeh
  • 600 gram krieltjes
  • 4 stuks eieren
  • 4 el hazelnootolie
  • 15 gram bieslook
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 1 bakje kappertjes
  • 4 kropjes little gem
  • handje wilde spinazie
  • 350 gram koolrabi
  • 2 stronken roodlof

In Huis

  • 4 el (zonnebloem)olie
  • 2 el sojasaus
  • 1 el honing
  • 2 tl (gerookt) paprikapoeder
  • naar smaak tabasco, optioneel
  • 3 el witte wijnazijn
  • 2 tl mosterd
  • 2 tl honing (voor dressing)
  • 3 el mayonaise
icon package

Recept stappen

  1. Snij met een scherp mes zo dun mogelijke plakken van de tempeh. Meng voor de marinade de (zonnebloem)olie met de sojasaus, honing, (gerookt) paprikapoeder, tabasco en peper uit de molen naar smaak. Meng de tempeh met de marinade en zet even weg.
  2. Halveer grotere krieltjes. Zet op in water met zout. Leg als het water kookt de eieren erbij en kook in ca. 7 minuten de eieren hard en de krieltjes gaar. Spoel beide af onder koud water.
  3. Bak de tempeh in een warme koekenpan 2 min aan elke kant. Pas op: door de honing en de soja kan de tempeh snel verbranden! Dek af en hou warm.
  4. Maak in een grote slabak/schaal de dressing met de witte wijnazijn, mosterd, honing, mayonaise en hazelnootolie. Breng op smaak met peper en zout. Snipper of knip de bieslook en halveer de tomaatjes. Meng de bieslook, cherrytomaatjes, kappertjes en krieltjes door de dressing.
  5. Verwijder het kontje van de little gem en snij in reepjes. Hak de wilde spinazie grof. Was met behulp van een slacentrifuge.
  6. Schil de koolrabi en snij in luciferformaat, verwijder het hart uit de roodlof en snij in dunne repen.
  7. Voeg de koolrabi, little gem, wilde spinazie en de roodlof bij de salade.
  8. Snij de eieren in vieren, verdeel de tempeh ‘spek’ en ei over de salade en serveer.
  9. Zelf mayonaise maken is makkelijk en lekker. Breek een ei in het bakje van de staafmixer of in een hoge maatbeker. Voeg ½ el mosterd toe, 1 el citroensap of wittewijnazijn en een snufje zout. Zet de staafmixer aan en draai even door. Giet een klein scheutje (zonnebloem)olie erbij (je hebt in totaal ca. 150 ml nodig en draai even door. Voeg vervolgens scheutje voor scheutje de rest van de olie toe tot de mayonaise de gewenste dikte heeft. Je kunt de mayo ongev. 1 week in de koelkast bewaren.