Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Maaltijdsalade van Hollandse quinoa, gele biet, kruiden-olie en hazelnoten

Vegan

  • Totale tijd minuten
Maaltijdsalade van Hollandse quinoa, gele biet, kruiden-olie en hazelnoten | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 500 gram gele bietjes
  • 200 gram Hollandse quinoa
  • 1 stuks rode ui
  • 100 gram hazelnoten
  • 2 stronkje roodlof
  • 50 gram peterselie, dille en koriander
  • 1 teentje knoflook
  • 1.5 stuks sinaasappel
  • 1 pot(je) kikkererwten

In Huis

  • olie om te bakken
  • 4 el witte wijnazijn
  • 3 el balsamicoazijn
  • 4 el olijfolie (extra vierge)
  • 8 el half olijfolie extra vierge en half milde olijfolie (voor kruidenolie)
  • kneepje citroensap (uit een flesje)
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil de bieten en snij in kleine blokjes van max. 1 cm. Doe in een kom. Meng met olie, de helft (!) van de witte wijnazijn en zout. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 25 minuten in de oven. De biet mag een beetje een bite houden.
  2. Spoel de quinoa voor de zekerheid 2 of 3 keer met behulp van een fijne zeef om bitterheid te voorkomen. Zet op in een pan met ruim gezouten water. Breng aan de kook en laat in 12-15 minuten gaar koken. (De quinoa is gaar als de kiempjes een beetje los gaan zitten en ze eruit zien als c-tjes.) Giet af en hou warm.
  3. Snij de ui in hele dunne halve ringen. Leg in een bakje met de andere helft van de witte wijnazijn. Schep tussendoor om.
  4. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Laat afkoelen op een bordje.
  5. Halveer de roodlof, verwijder het kontje en hart en snij in halve ringen. Doe in een grote schaal.
  6. Maak een dressing van de balsamicoazijn, olijfolie extra vierge, zout en peper.
  7. Maak de kruiden-olie. Hak de peterselie, dille, koriander (incl. steeltjes) en knoflook fijn in het bakje van de staafmixer. Meng met de olijfolie. Breng op smaak met zout, peper en een kneepje citroensap. Gebruik eventueel wat meer olie.
  8. Snij de boven- en onderkant van de sinaasappel. Zet ‘m neer en snij met een scherp mes van boven naar beneden de schil eraf. Snij vervolgens in plakjes en snij deze in vieren. Voeg bij de dressing (incl. sap).
  9. Giet de kikkererwten af. Meng de biet, kikkererwten, quinoa, ui, roodlof en sinaasappel met de dressing. Breng evt. op smaak met zout en peper. Verdeel de hazelnoten erover, besprenkel royaal met de kruiden-olie en serveer.