Skip to main content

Mac & cheese met paddenstoelen, prei en winterpostelein

Vegetarisch

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 300 gram speltpasta
  • 2 prei
  • 400 gram gemengde paddenstoelen
  • 150 gram overjarige kaas
  • 100 gram winterpostelein
  • 1 sneetje volkoren zadenbrood
  • 1 venkel

In Huis

  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 400 ml melk
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie om te bakken
  • 1 snufje(s) nootmuskaat
icon package

Recept stappen

  1. Zet een pan water op voor de pasta. Verwarm de oven voor op 210 graden.
  2. Maak eerst de bechamelsaus. Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de bloem toe en laat ca 3 minuten garen op zacht vuur. Voeg al kloppend met een garde scheut voor scheut de melk toe totdat een mooie saus ontstaat. Voeg de laurierblaadjes toe, breng op smaak met zout en flink peper en laat ca. 5 minuten heel zachtjes sudderen. Roer af en toe om. Draai het vuur uit als het begint te bubbelen.
  3. Kook de pasta beetgaar in ca. 6 minuten, giet af en laat uitlekken. Voeg een drupje olijfolie toe zodat het niet gaat plakken.
  4. Snij intussen de prei in dunne ringen, was goed in een vergiet en laat uitlekken. Hak de knoflook fijn.
  5. Doe wat olie in een koekenpan en bak de prei en de knoflook ca. 5 minuten.
  6. Snij intussen paddenstoelen in grove stukken. Voeg de paddenstoelen toe en roerbak nog 4 minuten. Haal van het vuur. Warm de bechamel nog even op, verwijder de laurier blaadjes en rasp de kaas er goed doorheen. Breng op smaak met een flinke snuf nootmuskaat.
  7. Was de winterpostelein met behulp van een slacentrifuge en snij grof in drie delen ongeveer. Rooster 1 boterham goed, liefst een oude, maar je kan ook van het brood nemen dat in je Krat zit. Verkruimel de boterham.
  8. Meng de pasta met de bechamelsaus, het paddenstoelenmengsel en de rauwe winterpostelein. Doe in een ovenschaal, strooi het broodkruim erover en bak in het midden van de oven in 10-15 minuten goudbruin.
  9. Snij de venkel in dunne plakjes. Maak aan met een simpele vinaigrette van olie, azijn, mosterd, peper en zout. Serveer bij de Mac & Cheese.