Skip to main content

Mac cheese met paddenstoelen, prei en winterpostelein

Vegetarisch

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 300 g Spelt pasta
  • 2 stuk(s) Prei
  • 300 g Gemengde paddenstoelen
  • 200 g Oude kaas
  • 2 zakje(s) Winterpostelein
  • 30 g Panko broodkruim

In Huis

  • 30 g Boter
  • 30 g Bloem
  • 400 ml Melk
  • 2 blaadje(s) Laurier
  • naar smaak Peper en zout
  • 1 teentje(s) Knoflook
  • scheutje(s) Olijfolie om te bakken
  • 1 snufje(s) Nootmuskaat
icon package

Recept stappen

  1. Let op je hebt twee keer kaas en panko nodig deze week.
  2. 1. Zet een pan water op voor de pasta. Verwarm de oven voor op 210 graden.
  3. 2. Maak eerst de bechamelsaus. Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de bloem toe en laat ca 3 minuten garen op zacht vuur. Voeg al kloppend met een garde scheut voor scheut de melk toe totdat een mooie saus ontstaat. Voeg de laurierblaadjes toe, breng op smaak met zout en flink peper en laat ca 5 minuten heel zachtjes sudderen. Roer af en toe om. Draai het vuur uit als het begint te bubbelen.
  4. 3. Kook de pasta beetgaar in ca. 6 minuten, giet af en laat uitlekken. Voeg een drupje olijfolie toe zodat het niet gaat plakken.
  5. 4. Snij intussen de prei in dunne ringen, was even goed in een vergiet en laat uitlekken. Hak de knoflook fijn. Snij de paddenstoelen in grove stukken.
  6. 5. Rasp de kaas.
  7. 6. Was de winterpostelein met behulp van een slacentrifuge en snij grof in drie delen ongeveer.
  8. 7. Doe wat olie in een koekenpan en bak de prei en de knoflook 2-3 minuten. Voeg de paddenstoelen toe en roerbak nog 4 minuten. Haal van het vuur. Warm de bechamel nog even op, verwijder de laurier blaadjes en roer de geraspte kaas er goed doorheen. Breng op smaak met een flinke snuf nootmuskaat.
  9. 8. Meng in een grote pan of bak de pasta met de saus, het paddenstoelenmengsel en de rauwe winterpostelein. Doe in een ovenschaal, strooi de panko erover en druk die er een beetje in, en bak in het midden van de oven in 10-15 minuten goudbruin.