Skip to main content

Gevulde tomaten met een salade van verse doperwten en sperziebonen en gebakken aardappeltjes

Vegetarisch

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 rode ui
  • 4 vleestomaten
  • 8 blaadjes waterkers
  • 4 eieren
  • 1 kilo aardappelen
  • 300 gram sperziebonen
  • 500 gram doperwten
  • 1 el bonenkruid
  • 300 gram cherrytomaatjes

In Huis

  • scheutje rode wijnazijn
  • 2 tl provencaalse kruiden
  • olijfolie om te bakken
  • 1 el rode wijnazijn
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl mosterd
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Breng een pan water met zout aan de kook voor de sperziebonen en doperwten.
  2. Snij de rode ui in dunne halve ringen en laat tot gebruik ‘garen’ in een kommetje met een scheutje rode wijnazijn.
  3. Snij het kapje van de vleestomaten en hol uit met een mesje of lepel (bewaar het vruchtvlees*). Bestrooi de binnenkant van de tomaat met flink wat zout en peper, de Provençaalse kruiden en een scheutje olijfolie. Druk in elke tomaat een paar blaadjes waterkers. Breek er voorzichtig een ei in en zet ca. 20 min in de oven (op 200 graden) totdat het ei gestold is.
  4. Schrob de nieuwe aardappels schoon en snij ze in blokjes of partjes. Verwarm wat olie in een (afdekbare) koekenpan of wok en bak de aardappels aan totdat ze licht gekleurd zijn. Voeg een klein scheutje water toe en dek af. Stoof in ca. 10 minuten gaar. Schep af en toe om.
  5. Snij het steeltje van de sperziebonen (je kan het puntje laten zitten) en halveer. Dop de erwten en spoel af in een vergiet. Blancheer de sperziebonen 4 a 5 min. Voeg de doperwten toe en blancheer samen nog 3 a 4 min (kook niet te ver door, ze dienen beetgaar te zijn!). Spoel met koud water af om te voorkomen dat ze doorgaren.
  6. Maak intussen in een slabak een dressing van de rodewijnazijn, olijfolie extra vierge, mosterd en zout en peper. Halveer de cherrytomaatjes en voeg toe, samen met de erwten en sperziebonen.
  7. Haal de deksel van de pan met aardappels en bak ze bruin en knapperig.
  8. Serveer de gevulde tomaat met de aardappeltjes en de peulvruchten-tomatensalade.
  9. Smeer het vruchtvlees van de vleestomaten op een geroosterd broodje met een beetje knoflook, peper en zout.