Skip to main content

Mexicaanse pokébowl met kaaskoekjes en mais

Vegetarisch

  • Totale tijd 40 minuten
Wk-16-pokebowl-bonen-kaaskoekje-bataat-paprika-funky-zure-room-roze

Ingrediënten

In De Krat

  • 500 gram bataat
  • 2 stuks paprika
  • 1 stuks ui
  • 120 gram Alde Fryske kaas
  • 2 blikjes bonenmix
  • 15 gram koriander
  • 1 stuks rode peper
  • 1 stuks limoen (rasp)
  • 250 gram yoghurt
  • kneepje limoensap
  • 2 stengels bleekselderij
  • 40 gram waterkers
  • 1 potje mais

In Huis

  • 2 tl paprikapoeder
  • 0.25 tl komijnpoeder
  • 0.25 tl cayennepeper
  • olie (om te bakken)
  • 2 teentjes knoflook
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de bataat, snij in blokjes en doe in een mengkom. Voeg de gedroogde kruiden met wat zout en een scheut olijfolie toe en meng goed. Spreid uit over een bakplaat en leg de hele tenen knoflook (met schil) ernaast.
  3. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snij in reepjes. Leg naast de bataat op de bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie en voeg zout en peper naar smaak toe. Snij de ui in 8 parten, besprenkel ook met wat olijfolie en leg ernaast op de bakplaat. Zet de groenten ca. 20 minuten in de oven. Check tussendoor of niks aanbrandt.
  4. Rasp de kaas. Bekleed een tweede bakplaat (zie tip) met bakpapier en maak platte kaasrondjes (ca 2 p.p. of meer als je dat lekker vindt). Zet 5 minuten bij de groenten in de oven. Haal de koekjes (incl bakpapier) uit de oven en laat even staan, zodat ze hard worden.
  5. Warm de bonen zachtjes op in een pannetje (in eigen vocht). Giet af.
  6. Hak de koriander (ook de steeltjes) fijn, snij de rode peper in dunne ringetjes (laat de zaadlijsten zitten als je van pittig houdt), rasp de schil van de limoen (1 limoen bij 4p!) en knijp de gepofte knoflook fijn. Meng samen met de yoghurt in een kommetje. Doe er een kneepje limoensap bij. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Snij de bleekselderij in dunne plakjes en verwijder alleen dikkere stelen van de waterkers. Laat de mais uitlekken.
  8. Neem voor ieder een aparte bowl en rangschik alle groenten, bonen en de kaaskoekjes mooi in de bowl. Schep een flinke dot yoghurtsaus in het midden en serveer de rest van de saus erbij.
  9. Heb je geen tweede bakplaat? Meng de kaas met 10 gram bloem (bij 4p). Verhit een grote koekenpan met goede antiaanbak laag. Smeer licht in met olijfolie. Schep snel met een eetlepel ongeveer 2 hoopjes per persoon in de pan. Druk een beetje plat. Bak ca. 1 minuut aan één kant en draai dan nog ca. 30 seconden om, totdat je knapperige wafeltjes hebt. Leg de wafeltjes nog even op een keukenpapiertje.