Skip to main content

Midden-Oosterse groentestoof met tahin-yoghurtsaus en snelle ingemaakte citroenschil

Vegetarisch

  • Totale tijd 50 minuten
Wk 7 middenoosterse stoof yoghurt tahin ingelegde citroen

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 stuks sjalot
  • 300 gram bataat
  • 200 gram knolselderij
  • 200 gram regenboogpeen
  • 200 gram pastinaak
  • 3 el peterselie
  • 2 el munt blaadjes

In Huis

  • 1 stuks citroen
  • 1 el (grof) zeezout
  • olie om in te bakken
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 tl ras el hanout
  • 1 blokje groentebouillon
  • 350 ml kokend water
  • 200 gram bulgur
  • 3 el tahin
  • 1 bakje yoghurt
  • 1 bakje groene olijven
icon package

Recept stappen

  1. Maak sliertjes van de citroenschil met een dunschiller en pers de citroen uit. Verwarm een klein afdekbaar soeppannetje, zet de citroenschil op met de helft (!) van het sap en het zeezout. Roer tot het zout is opgelost, dek af en laat ca. 10 min sudderen tot de schillen zacht zijn.
  2. Snipper de sjalot. Verwarm olie in een afdekbare braadpan en fruit de sjalot zachtjes. Zet de waterkoker aan.
  3. Hak de knoflook. Schil en snij de bataat en knolselderij in blokjes van 2 cm. Voeg de knoflook, kurkuma, paprikapoeder, ras el hanout en fruit kort mee met de ui. Voeg de bataat en knolselderij toe.
  4. Schil en snij de pastinaak en peen in halve maantjes van 1 cm dik. Voeg toe.
  5. Haal de citroenschillen uit de pan en bewaar het overgebleven vocht! Voeg de schillen toe aan de stoof. Verkruimel het bouillonblokje erover en voeg het kokende water toe. Dek af en laat ca. 25 min gaar sudderen. Voeg tussentijds een scheutje water toe als nodig, het mag niet droog koken.
  6. Zet 50 gram bulgur pp met 100 ml water pp op. Voeg zout toe, breng aan de kook en draai het vuur tot laag. Laat in ca. 10 min afgedekt gaar en droog koken (eventueel met behulp van een vlamverdeler).
  7. Meng de tahin door de yoghurt en breng op smaak wat van het overgebleven citroensap van stap 1, evt. zout en peper.
  8. Hak de peterselie (incl. dunne steeltjes) en munt blaadjes. Hou een paar blaadjes apart voor garnering. Hak de olijven grof en roer samen met de kruiden door de bulgur.
  9. Breng de stoof op smaak met wat van het overgebleven (zoute) citroenvocht, peper en eventueel nog zout (proef eerst!). Serveer met de bulgur en het yoghurt-tahin sausje en garneer met peterselie en muntblaadjes.