Skip to main content

Midden-Oosterse kip uit de oven met labneh balletjes van zelfgemaakte hangop

Kip

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 500 ml Bulgaarse yoghurt (zie tip)
  • 400 gram kippendijstukjes
  • 2 stuks rode ui
  • 600 gram bataat
  • 4 stronkjes roodlof

In Huis

  • 1.5 el zeezout (voor de hangop)
  • 0.5 el za'atar (+ extra voor de kip)
  • 0.5 el sumak of chilivlokken (+ extra voor de ui)
  • 1 el koriander, gehakt, (+ extra voor de kip)
  • 1 stuks rasp van citroen
  • 3 el citroensap
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie extra vierge
icon package

Recept stappen

  1. Avond ervoor (zie tip): hang een dunne (schone) theedoek of kaasdoek in een vergiet. Hang de vergiet in een kom. Schep de yoghurt in de doek en meng met de aangegeven hoeveelheid zeezout. Dek af met een huishoudfolie, zet weg en laat een nacht uitlekken.
  2. Maak drie bordjes waarvan 1 met za'atar, 1 met de sumak en 1 met gehakte koriander (zie tip 2). Hou van alle drie de aangegeven hoeveelheid voor de kip apart.
  3. Draai met vochtige handen balletjes van de hangop. Rol naar wens door de smaakmakers en leg op een bord. Zet in de koelkast tot gebruik.
  4. Rasp alleen het gele van de citroen (het witte is bitter) en knijp het sap uit de citroen. Pers de knoflook uit. Meng de kip met de helft van het citroensap en de helft van de rasp. Meng ook met de knoflook, za'atar, olijfolie, peper en zout. Zet weg en laat ca. 15 min marineren.
  5. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  6. Snij ondertussen de rode ui in halve ringen. Meng deze met het overgebleven citroensap, sumak, zout en olijfolie. Zet apart.
  7. Was en snij de bataat (met schil) in plakken. Leg deze in een ovenschaal. Leg de kip erop en schep de overgebleven kipmarinade over de bataat. Zet in de oven voor 15 min.
  8. Draai de oven na 15 min terug naar 180 graden.
  9. Snij de roodlof in kwarten en verwijder het hart. Leg erbij in de ovenschotel en zet nog eens 15 minuten in de oven.
  10. Serveer de kip met de groenten samen met de hangopballetjes. Garneer met de overgebleven citroenrasp en koriander. Serveer de gemarineerde ui erbij.
  11. 1: Vind je hangop maken teveel werk? Je kunt ook ca. 150 gram zachte geitenkaas (bij 4p) gebruiken om balletjes van te draaien. 2: De hangopballetjes (ook wel labneh genoemd) kunnen met allerlei topping’s worden gemaakt. Denk aan gehakte olijven, pistache- of walnoten, maar ook verse kruiden zoals tijm of basilicum. Bewaren kan in olijfolie of smeer het op een toastje voor de lunch of borrel.