Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Midden-Oosterse vegan gehaktballetjes in tomatensaus met palmkool en volkoren basmatirijst

Vegetarisch, Vegan

  • Totale tijd minuten
Midden Oosterse vegan gehaktballetjes in tomatensaus met palmkool en rijst | Maaltijdboxen recepten

Ingrediënten

In de box

  • 240 gram volkoren basmatirijst
  • 1 stuks sjalot
  • 2 el dille
  • 2 el koriander
  • 400 gram vegangehakt
  • 1 bakje Midden-Oosterse specerijenmengsel
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 300 gram koolrabi
  • 2 stengels bleekselderij
  • 200 gram palmkool/cavolo nero
  • 250 gram cherrytomaatjes

In Huis

  • olie om te bakken
  • 2 teen knoflook
  • 1 tl chilivlokjes (optioneel)
  • 300 ml water
icon package

Recept stappen

  1. Zet 60 gram rijst pp op in 150 ml water pp. Breng aan de kook en voeg zout toe. Dek af en laat zachtjes, liefst met behulp van een vlamverdeler, gaar en droog koken in 25-30 minuten.
  2. Snij de sjalot fijn.
  3. Snipper de dille en de koriander. Bewaar een beetje om te garneren en kneed de rest samen met de sjalot, het bakje specerijen en 1 el (bij 4p) tomatenpuree door het vegan gehakt (bewaar de rest van de puree voor straks). NB. Het gehakt is al gezouten! Draai of liever gezegd, ‘knijp’ 3 of 4 balletjes pp. Bak in een grote hapjespan of wok in wat olie voorzichtig rondom bruin.
  4. Schil de koolrabi goed (vooral het onderste draderige deel) en snij de koolrabi in blokjes van ca. 0,5 cm en de bleekselderij in halve maantjes. Hak de knoflook fijn.
  5. Haal de balletjes uit het braadvet als ze bruin zijn en zet even weg. Bak de knoflook, bleekselderij en koolrabi in het braadvet ca. 5 minuten op laag vuur. Voeg indien gewenst wat chilivlokjes toe en schep af en toe om.
  6. Verwijder met een groot mes de dikke nerf uit de palmkoolbladeren en snij het blad daarna in dunne reepjes.
  7. Maak ruimte in het midden van de pan en bak de rest van de tomatenpuree eventjes aan. Halveer intussen de cherrytomaatjes. Voeg het water toe samen met de tomaatjes en de palmkool. Breng aan de kook en laat afgedekt ca. 15 minuten zachtjes stoven. Doe de laatste 5 minuten de ballen er weer bij.
  8. Breng de stoofpot op smaak met peper en zout en serveer met de rijst.
  9. Goed om te weten: In het bakje specerijen voor 4p zit: 2 tl komijnpoeder, 2 tl paprikapoeder, 1 tl korianderzaad, 0,5 tl kaneelpoeder, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl uienpoeder. Bij 2p de helft.