Skip to main content

Mosterd-preisoep met tosti boerenkool, ui en cheddar

Vegetarisch

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 bosje(s) bieslook
  • 4 stuk(s) rei
  • 200 g Aardappelen
  • 2 stuk(s) Uien
  • 150 g Boerenkool
  • 8 boterham(men) Meerzaden landbrood
  • 250 g Cheddar

In Huis

  • 2 teentje(s) Knoflook
  • 2 el Olijfolie om te bakken
  • 1 liter Water
  • 2 blokje(s) Groentebouillon
  • 1 tl Suiker
  • 2 el Balsamicoazijn
  • naar smaak Boter
  • 6 tl Mosterd
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. 1. Hak de knoflook, en bieslook fijn. Snij de prei in dunne ringen en was het zand ertussen uit. Schil de aardappelen en snij in blokjes.
  2. 2. Zet een pan met een laagje water en wat zout op voor de boerenkool straks.
  3. 3. Verhit wat olijfolie in een soeppan en fruit daarin de prei een paar minuten aan. Voeg de knoflook toe en bak ca. 1 minuut mee. Voeg de blokjes aardappel toe en giet het water in de pan, met het bouillonblokje(s). Breng aan de kook. Laat rustig 15 minuten koken.
  4. 4. Snij de ui(en) in ringen en bak ze met wat zout en peper in ca. 10 minuten langzaam glazig. Voeg het suiker toe en bak nog eens 5 minuten. Voeg de balsamico azijn toe en blijf zachtjes doorkoken totdat al het vocht verdwenen is.
  5. 5. Blancheer de boerenkool 5 minuten in het kokende water, giet en spoel af en druk zoveel mogelijk vocht eruit.
  6. 6. Snij 2 niet al te dikke plakken brood per persoon. Schaaf plakken van de kaas. Maak de tosti door een plak kaas op een plak brood te leggen, daar de uien op, daar zoveel boerenkool als past op en dan weer een plak kaas en een plak brood. Beboter de buitenkanten van de tosti en bak in een koekenpan bruin en dek af met een deksel. Of bak ze in een tosti-ijzer of -apparaat.
  7. 7. Voeg de mosterd, peper en zout naar smaak toe aan de soep. Pureer met de staafmixer en garneer met de bieslook. Serveer de tosti met de soep.
  8. <br>Let op: elders deze week heb je ook ui nodig.<br>TIP: pureer overgebleven boerenkool met een klein teentje knoflook, een restje kaas en bijv. walnoten of pijnboompitten (even bakken in een droge koekenpan), samen met zoveel olijfolie extra vierge als nodig is om tot een mooie pesto te komen. Maak op smaak met peper en zout en bewaar in een oud jampotje voor op de boterham!