Skip to main content

Mosterd-preisoep met tosti boerenkool, ui en cheddar

Vegetarisch

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 10 gram bieslook
  • 4 stuks prei
  • 200 gram aardappel
  • 2 stuks uien
  • 150 gram boerenkool
  • 8 boterhammen meerzaden landbrood
  • 250 gram cheddar

In Huis

  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie om te bakken
  • 1 liter water
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 1 tl suiker
  • 2 el balsamico-azijn
  • naar smaak boter
  • 6 tl mosterd
icon package

Recept stappen

  1. Hak de knoflook en bieslook fijn. Snij de prei in dunne ringen en was het zand ertussen uit. Schil de aardappel en snij in blokjes.
  2. Zet een pan met een laagje water en wat zout op voor de boerenkool straks.
  3. Verhit wat olijfolie in een soeppan en fruit daarin de prei een paar minuten aan. Voeg de knoflook toe en bak ca. 1 minuut mee. Voeg de blokjes aardappel toe en giet de aangegeven hoeveelheid water in de pan, met het (de) bouillonblokje(s). Breng aan de kook. Laat rustig 15 minuten koken.
  4. Snij de ui in ringen en bak met wat zout en peper in ca. 10 minuten langzaam glazig. Voeg de suiker toe en bak nog eens 5 minuten. Voeg de balsamico-azijn toe en laat zachtjes doorkoken totdat al het vocht verdwenen is.
  5. Blancheer de boerenkool 5 minuten in het kokende water, giet en spoel af en druk zoveel mogelijk vocht eruit.
  6. Snij 2 niet al te dikke plakken brood per persoon. Schaaf plakken van de cheddarkaas. Maak de tosti door een plak kaas op een plak brood te leggen, daar de uien op, daar zoveel boerenkool als past op en dan weer een plak kaas en een plak brood. Beboter de buitenkanten van de tosti, bak bruin in een koekenpan en dek af met een deksel. Of bak in een tosti-apparaat.
  7. Voeg de mosterd, peper en zout naar smaak toe aan de soep. Pureer met de staafmixer en garneer met de bieslook. Serveer de tosti met de soep.
  8. TIP: pureer overgebleven boerenkool met een klein teentje knoflook, een restje kaas en bijv. walnoten of pijnboompitten (even bakken in een droge koekenpan), samen met zoveel olijfolie extra vierge als nodig is om tot een mooie pesto te komen. Breng op smaak met peper en zout en bewaar voor op de boterham!