Moussaka met rucola-mosterdblad salade en Kalamata olijven

Rund

  • Totale tijd minuten
Moussaka met rucola-mosterdblad salade en Kalamata olijven | Maaltijdbox recepten

Ingrediƫnten

In De Krat

  • 750 gram Bildtstar aardappelen
  • 2 stuks aubergine
  • 1 stuks ui
  • 400 gram rundergehakt
  • 1 potje tomatenpuree
  • 500 gram passata
  • naar smaak Kalamata olijven
  • 1 zakje rucola-mosterdbladsla

In Huis

  • olie om te bakken
  • 0.5 tl zout (voor het gehakt)
  • 2 teen knoflook
  • 2 tl oregano
  • 1 tl kaneel
  • 2 blaadje laurier
  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 300 ml melk
  • naar smaak nootmuskaat
  • scheutje olijfolie extra vierge
  • 1 kneepje citroensap
icon package

Recept stappen

  1. Zet een pan met een laagje gezouten water op voor de aardappels. Boen de aardappels en snij in dunne plakjes van ca. 0,5 cm. Kook ze 5 minuten voor. Giet en spoel koud af.
  2. Snij de aubergine in blokjes van max. 1 cm. Bak ze in ruim olie in een grote wok op hoog vuur tot bruin en zacht. Bestrooi rijkelijk met zout.
  3. Snipper de ui en fruit in olie in een grote wok of hapjespan. Voeg het gehakt en de aangegeven hoeveelheid zout toe en bak rul. Hak de knoflook fijn en bak even mee als het gehakt rul is.
  4. Maak een ruimte in het midden van de pan en fruit de tomatenpuree een minuutje aan. Meng door het gehakt en breng op smaak met de oregano en kaneel. Voeg de passata en laurier toe en laat ca. 10 minuten pruttelen.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  6. Maak de bechamelsaus. Smelt de boter. Voeg de bloem toe en roer een paar minuten stevig. Voeg de melk scheutje voor scheutje toe en roer goed met een garde tot je een gladde saus hebt. Voeg evt. een scheut melk toe als de saus te dik is. Zet het vuur uit en breng op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
  7. Vet een grote ovenschaal in en haal de laurier uit de pan. Bedek de bodem met ca. de helft van de aardappelschijfjes, vervolgens alle gehakt-tomatensaus en daarna de aubergine. Dek af met de andere helft van de aardappels. Verdeel de bechamelsaus daar bovenop. Schuif ca. 10 minuten in de oven. Zet daarna nog 5 minuten onder de grill. Let op dat de bovenkant niet verbrandt!
  8. Snij de olijven door de helft.
  9. Was de rucola en mosterdblad en scheur grof. Leg op een schaaltje, besprenkel met olijfolie extra vierge, een kneepje citroensap en peper. Bestrooi met de olijven.