Skip to main content

Nasi met gehaktballetjes en raapstelen

Rund, Varken

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 300 g rijst
  • 1 stuk(s) winterpeen
  • 4 stuk(s) dunne prei
  • 500 g gehakt, half om half
  • 2 bosje(s) raapstelen

In Huis

  • 4 teentje(s) knoflook
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl zout
  • 1 snufje(s) zwarte peper
  • om te bakken olie
  • 50 ml ketjap
  • eventueel toevoegen kardemompoeder
  • naar smaak peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. Kook de rijst gaar in circa 10 minuten. Onze ervaring is dat de instructie op de verpakking niet klopt, 20 minuten is veel te lang.
  2. Schil de wortel en snij in blokjes.
  3. Kerf de prei in de lengte in zodat je hem makkelijk kan wassen door er water doorheen te laten lopen en snij daarna in dunne ringen.
  4. Meng het gehakt met de helft van de knoflook (geperst), de kerrie- en paprikapoeder en zout en peper.
  5. Rol kleine balletjes, iets kleiner dan een pingpongbal. Vraag vooral om hulp, dan ben je sneller klaar ;)
  6. Neem een koekenpan en een wok.
  7. Verhit een scheutje olie in een wok en fruit eerst de wortel goed aan.
  8. Maak ondertussen in de koekenpan een scheutje olie goed heet en bak de balletjes rondom bruin en gaar in circa 8 minuten. Als ze gaar zijn voeg je de ketjap toe. Laat even lekker pruttelen en inkoken zodat het wat stroperig wordt.
  9. Als de wortel beetgaar is knijp je de andere helft van de knoflook in de pan en voeg je de preiringen toe. Laat rustig gaar sudderen terwijl de ballen hetzelfde doen.
  10. Was ondertussen de raapstelen met een slacentrifuge en snij grof in 2 of 3 delen.
  11. Als de prei en wortel gaar genoeg zijn voeg je de rijst toe en eventueel nog wat kardemompoeder naar smaak (ca. 1 tl voor 4 personen).
  12. Hussel goed door en bak op hoog vuur nog even aan. Roer op het laatst de raapstelen erdoor en serveer de gebakken rijst met de ballen in ketjapsaus.