Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Nasi met spiegeleitje, zelfgemaakte gebakken uitjes en katjangsaus van Bartje Boemboe

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
Nasi met spiegeleitje, zelfgemaakte gebakken uitjes en katjangsaus van Bartje Boemboe | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 300 gram zilvervliesrijst
  • 200 gram peen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 bakje nasi specerijen
  • 0.5 stuks rode peper
  • 2 stuks prei
  • 3 stuks sjalot (let op)
  • 200 gram katjangsaus
  • 4 stuks eieren
  • 1 bosje raapsteel (let op)
  • 2 stuks roodlof

In Huis

  • olie om te bakken
  • 0.5 tl zout
  • bloem
icon package

Recept stappen

  1. Breng de rijst met een dubbele hoeveelheid water en wat zout afgedekt aan de kook en laat in ca. 25 minuten (zachtjes!) gaar en droog koken, liefst m.b.v. een vlamverdeler.
  2. Schil de peen en snij in blokjes van ca. 1 cm. Snij de bleekselderij in boogjes. Verwarm voldoende olie in een grote wok en fruit de specerijen kort aan. Voeg de peen een bleek toe en bak zachtjes verder. Verwijder indien gewenst de zaadlijsten van de rode peper, snij in kleine stukjes en bak zachtjes mee.
  3. Verwijder alleen het donkerste groen van de prei, kerf in de lengte in, spoel zand ertussenuit en snij in dunne ringen, voeg bij de rest en bak alle groenten nog samen 6-8 minuten. Breng als de groenten beetgaar zijn goed op smaak met de aangegeven hoeveelheid zout.
  4. NB. Als je de gebakken uitjes nog niet hebt gemaakt bij de burger: snij de sjalot in dunne ringen. Bedek de bodem van een grote koekenpan met een flinke laag olie en maak goed heet. Doe wat bloem in een soepbord en haal de sjalotringen erdoorheen. Schud overtollig bloem eraf. Bak ze in een paar minuten (als nodig in porties) goudbruin. Leg op keukenpapier en bestrooi met wat zout. Gebruik de pan voor de eitjes straks.
  5. Zet een steelpannetje op met de katjangsaus en voeg per 100 gram, 100 ml water toe. Warm langzaam op tot een gladde pindasaus. Blijf roeren. Voeg nog wat water toe als de saus te dik wordt. Bartje zegt altijd: hou de pindasaus goed dun, zo hoort het!
  6. Giet overtollige olie uit de uitjespan en bak een spiegeleitje per persoon. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Verwijder de wortels (niet de stelen) van de raapsteel, spoel af en hak grof. Snij de roodlof in ringetjes.
  8. Meng de rijst als hij gaar is door de groenten en bak een paar minuten mee. Roer de raapsteel erdoor en laat net aan slinken. Serveer de nasi met het gebakken eitje en garneer met de gebakken uitjes. Schep katjangsaus op naar smaak.
  9. Let op! Bewaar wat gebakken uitjes en een paar groene blaadjes raapsteel voor bij de burger.
  10. Goed om te weten: In de nasikruiden (bij 4p) zit: 1 tl korianderpoeder, 1 tl komijnpoeder, 1 tl gemberpoeder, 1 tl laos, 1 tl kurkumapoeder en 4 tl knoflookpoeder. In het 2p bakje zit de helft.