Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Noedelsoep met Vietnamees kipgehakt, winterse groenten en chili olie

Kip

  • Totale tijd minuten
2025 07 SNELLE Noedelsoep vietnamees kipgehakt wortel spitskool paksoi lenteui 18017

Ingrediënten

In de box

  • 1 stuks sjalot
  • 1 bakje chili olie specerijen (tip 1)
  • 1 pakje udon noedels (tip 2)
  • 400 gram Vietnamees kipgehakt
  • 1 stuks rode peper
  • 250 gram wortel
  • 400 gram spitskool
  • 1 stuks paksoi
  • 2 stengels lente-ui

In Huis

  • 8 el milde olie
  • 3 teentjes knoflook
  • olie om te bakken
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el (basterd) suiker
  • 2 el sojasaus (voor de chili olie)
  • 2 blokjes (voor 500 ml) runder of kip bouillon
  • 1500 ml water (kokend)
  • 1 tl vissaus (optioneel)
icon package

Recept stappen

  1. Breng een ruime pan met heet (of kokend) gezouten water aan de kook voor de noedels.
  2. Maak de chili olie. Verwarm de milde olie in klein steelpannetje op laag vuur. Snij de sjalot in halve ringetjes en de knoflook in plakjes. Voeg samen met de kaneel en steranijs (uit het specerijenbakje) toe en bak ca. 10-15 minuten op (heel!) zacht vuur. Let op dat de olie niet te hard gaat borrelen want dan verbrandt de knoflook.
  3. Kook de noedels in een ruime pan in ca. 14 minuten gaar. Spoel goed af met koud water. Laat uitlekken in een vergiet.
  4. Verhit een scheut olie in een koekenpan. Bak het gehakt als geheel bruin aan beide kanten, breek het daarna met een spatel in stukjes en bak verder gaar. Snij intussen de rode peper in ringetjes. Voeg samen met ketjap manis toe. Let op: het gehakt is al gezouten.
  5. Giet als de knoflook en de sjalot licht beginnen te bruinen de olie in een schaaltje. Voeg de chilivlokjes, Sichuan peper, suiker, sojasaus en een snuf zout toe aan de olie. Roer goed door. Laat staan tot gebruik.
  6. Verwarm olie in de eerder gebruikte noedelpan. Schil de wortel en snij in halve of kwart maantjes, voeg toe. Verwijder het hart van de spitskool en snij in dunne reepjes, voeg toe. Schep een paar keer om. Verkruimel het bouillonblokje en schenk de aangegeven hoeveelheid water erbij.
  7. Snij de paksoi grof en snij de lente-ui in ringetjes. Voeg het wit van de paksoi en het lichte deel van de lente-ui alvast toe aan de bouillon. Voeg eventueel vissaus toe als je dit in huis hebt. Dek af en laat ca. 5 minuten zachtjes koken.
  8. Zorg dat de bouillon goed heet is! Maak voor elk een ruime kom klaar met daarin noedels. Schep de hete bouillon inclusief groenten erover. Laat iedereen naar smaak gehakt toevoegen. Garneer met de overige lente-ui en chili olie. Breng eventueel op smaak met een scheutje sojasaus.
  9. Tip 1: Heb je chili olie over? Het is een perfecte smaakmaker over bijvoorbeeld een gebakken eitje of een boterham met hummus voor een andere dag deze week.
  10. Tip 2: Wij gebruikten 0,5 pak udon noedels bij 2p, je hebt extra noedels gekregen voor grote eters.
  11. Goed om te weten: In het bakje specerijen voor 2p zit 2 tl chilivlokjes, 1 steranijs, 1 kaneelstokje, 1 tl sichuan peper. In het bakje voor 4p zit de dubbele hoeveelheid (behalve van het kaneelstokje en steranijs). Het gehakt is al gezouten en gekruid met 0,5 tl vijf-kruidenpoeder (bij 2p).