Skip to main content

Oosters gehakt in kruidige tomatensaus met aubergine, paksoi en rijst

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 200 g Basmatirijst
  • 1 stuk(s) Banaansjalot
  • 2 stuk(s) Aubergine
  • 500 g Rundergehakt
  • 500 g Cherrytomaatjes
  • 30 g Koriander
  • 1 bakje(s) Specerijen
  • 2 stuk(s) Paksoi

In Huis

  • om te bakken Olie om te bakken
  • 4 teentje(s) Knoflook
  • 1 tl Zout
icon package

Recept stappen

  1. Let op 1: je hebt vaker banaansjalot nodig deze week.
  2. Let op 2: het specerijenbakje voor dit gerecht bevat 1 tl kurkuma en 1 tl kardemom, niet te verwarren met de veel uitgebreidere mix die bij de kip hoort, daar zitten ronde mosterdzaadjes in. Het rundergehakt is gekruid met baharat en zout.
  3. 1. Zet 50 gram rijst pp op in 100 ml water pp. Breng aan de kook en laat zachtjes 8 minuten gaar en droog koken (gebruik indien nodig een vlamverdeler!). Roer los en laat afgedekt staan tot gebruik.
  4. 2. Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn. Fruit de sjalot en de helft(!) van de knoflook in wat olie zachtjes glazig in een wok. Snij intussen de aubergine in dobbelsteentjes van 1cm.
  5. 3. Voeg het gehakt bij de ui en bak rul. Voeg de aubergine toe en bak stevig tot die wat kleurt.
  6. 4. Halveer intussen de tomaatjes en staafmix ze tot saus samen met de andere helft van de knoflook. Hou een klein handje blaadjes van de koriander achter voor garnering en staafmix de rest, inclusief stelen samen met de kurkuma en kardemom (specerijenpotje) en het zout (0.5 tl bij 4p) door de tomatensaus.
  7. 5. Voeg de saus bij het gehakt en aubergine. Laat ca. 10 minuten afgedekt sudderen totdat de aubergine echt goed gaar is.
  8. 6. Snij intussen het wit van de paksoi in plakjes en het blad in repen en was met behulp van een slacentrifuge. Roerbak in wat olie totdat het slinkt en maak op smaak met peper en zout. Serveer bij de rijst en kruidige gehaktsaus.
  9. 7. Garneer met de achtergehouden koriander.