Skip to main content

Oosterse gehaktballetjes met spruitjes en kruidige rijst

Rund

  • Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 stuk(s) Ui
  • 4 stuk(s) Kardemompeulen
  • 1 tl Komijnzaad
  • 200 g Volkoren basmatirijst
  • 1 stuk(s) Sjalot
  • 500 g Kalfsgehakt
  • 800 g Spruiten
  • 1 stuk(s) Rode peper
  • 1 el Gember

In Huis

  • 4 teentje(s) Knoflook
  • 400 ml Water
  • 1 blokje(s) Groentebouillon
  • 1 tl Kerriepoeder
  • 1 tl Paprikapoeder
  • 2 el Ketjap asin
  • om te bakken Olie
icon package

Recept stappen

  1. 1. Hak de knoflook fijn. Snipper de ui.
  2. 2. Fruit de ui, de helft (!) van de knoflook, de kardemompeulen (even kneuzen met achterkant van een mes) en de komijnzaadjes in een soeppannetje.
  3. 3. Voeg als de ui glazig is de rijst toe en roer om. Voeg per 50 gram rijst 100 ml kokend water toe met het (stukje) bouillonblokje en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat met deksel op de pan zachtjes in ca. 25-30 minuten gaar worden en droog koken.
  4. 4. Zet intussen een pan met een laag water en wat zout op om de spruitjes straks in te blancheren.
  5. 5. Snipper de sjalot heel fijn. Kneed het kalfsgehakt samen met de sjalot, het kerriepoeder, het paprikapoeder en de helft van de ketjap asin (of sojasaus). Maak gehaktballetjes ongeveer zo groot als de spruiten. Zet even in de koelkast om op te stijven.
  6. 6. Snij het kontje van de spruiten en halveer ze. Blancheer in 4 of 5 minuten beetgaar. Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes en snij in kleine stukjes. Hak de gember fijn (1 el bij 4p).
  7. 7. Verwarm in een wok wat olie en braad daarin de rundergehaktballetjes rondom bruin. Zodra ze bruin zijn voeg je de gember, de andere helft van de knoflook, de rode peper en de spruitjes toe.
  8. 8. Roerbak alles even om en maak (naar smaak) af met de andere helft van de ketjap asin (of sojasaus). Serveer direct met de rijst.
  9. <br>Let op: gebruik het bakje met de komijnzaadjes en de kardemonpeulen (het bakje met ras el hanout is voor het andere recept). Elders deze week heb je ook nog een ui en sjalotten nodig.