Skip to main content

Oosterse Hollandse pot: gehaktballetjes met geroerbakte kruidige rode kool, pittige appelmoes en gekookte aardappels

Kalf

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 500 gram rode kool
  • 1 stengel bleekselderij
  • 800 gram Frieslander aardappels
  • 6 Jonagold appels
  • 2 el gember
  • 400 gram daslook-kalfsgehakt
  • 1 ui

In Huis

  • olie om in te bakken
  • 2 tl venkelzaad
  • 1 el rietsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • sinaasappels
  • 2 el balsamicoazijn
  • 2 el ketjap manis
icon package

Recept stappen

  1. Snij de rode kool in dunne reepjes en snij de bleekselderij in dunne plakjes. Verhit olie in de wok. Bak het venkelzaad kort en voeg de rode kool en bleekselderij toe. Bak en roer af en toe.
  2. Schil de aardappels, halveer en zet op in een laagje water met zout. Breng aan de kook en kook in ca. 20 minuten gaar en giet af.
  3. Snij de appels in vieren, verwijder het klokhuis, schil de partjes en snij in stukken. Voeg ¼ van de appels bij de rode kool.
  4. Zet de rest van de appels op in een pannetje met een bodempje water, de suiker, het kaneelstokje, de steranijs en flink peper.
  5. Schil en rasp de gember. Voeg de helft van de gember bij de rode kool en de andere helft bij de appel.
  6. Rasp de helft van de sinaasappel, bewaar, en schil de andere helft van de sinaasappel met een dunschiller. Voeg de schillen bij de appel en bewaar de rasp. Pers het sap bij de appel. Laat de appels circa 10 minuten stoven tot een compote. Verwijder voor het serveren het kaneelstokje, de steranijs en de sinaasappelschillen.
  7. Dep het gehakt droog als dat nodig is. Rol per persoon 3 balletjes van pingpongbalformaat.
  8. Blus de rode kool af met de balsamicoazijn en breng op smaak met peper en zout. Doe in een schaal, bestrooi met sinaasappelrasp en hou warm.
  9. Schroei in dezelfde wok in olie op stevig vuur de balletjes rondom bruin door af en toe de pan te schudden. Snipper intussen de ui zo fijn mogelijk. Voeg bij de ballen als ze dichtgeschroeid zijn en bak een poosje zachtjes mee. Blus als de ui glazig is af met de ketjap en een 2 of 3 keer zoveel eetlepels water.
  10. Serveer de gekookte aardappels met de ballen, de rode kool en de appelcompote.
  11. Je kan de compote ook als toetje eten met een bolletje vanille ijs, ook heel erg lekker!