Oosterse Hollandse pot: gehaktballetjes met pittige appelmoes, gekookte aardappels en Purple Rain Kraut

Kalf

  • Totale tijd 35 minuten
20210224 Food De Krat 3363 Edit

Ingrediënten

In De Krat

  • 800 gram Eigenheimer aardappelen
  • 2 stuks goudreinet appels
  • 1 stuks kaneelstokje
  • 1 stuks steranijs
  • 1 stuks sinaasappels
  • 1 el gember
  • 400 gram Ooster gehakt
  • 1 stuks sjalot
  • 1 bakje/ potje Purple Rain Kraut

In Huis

  • olie om in te bakken
  • 1 el (riet)suiker
  • 2 el ketjap manis
icon package

Recept stappen

  1. Schil de aardappels, halveer en zet op in een laagje water met zout. Breng aan de kook en kook in ca. 20 minuten gaar.
  2. Snij de appels in vieren, verwijder het klokhuis, schil de partjes en snij in stukken. Zet de appels op in een klein sauspannetje met een paar eetlepels water, de suiker, het kaneelstokje, de steranijs en peper (flink als je van pittig houdt, anders minder).
  3. Schil en rasp de gember en voeg de helft(!) bij de appel.
  4. Schil met een dunschiller oranje slierten sinaasappelschil. Voeg bij de appel. Pers het sap er ook bij. Laat circa 10 minuten afgedekt stoven tot een compote. Verwijder voor het serveren het kaneelstokje, de steranijs en de sinaasappelschillen – als het te nat is dan even door laten pruttelen zonder deksel.
  5. Rol van het gehakt per persoon 3 balletjes van pingpongbalformaat.
  6. Verwarm olie in een koekenpan. Schroei op stevig vuur de balletjes rondom bruin door af en toe de pan te schudden. Snipper intussen de sjalot zo fijn mogelijk. Voeg, samen met de rest van de gember, bij de ballen als ze dichtgeschroeid zijn en bak een poosje zachtjes mee. Blus als de sjalot glazig is af met de ketjap en 2 of 3 keer zoveel eetlepels water.
  7. Verwarm de Purple Rain Kraut van Sauer Crowd zachtjes in een pannetje, hoeft niet heel heet te worden. Je kan het er ook op kamertemperatuur bij eten.
  8. Serveer de gekookte aardappels met de ballen, de Purple Rain Kraut en de appelcompote.
  9. Je kan de compote ook als toetje eten met een bolletje vanille ijs, ook heel erg lekker!