Skip to main content

Oosterse speklapjes en noedelsalade met Chinese kool, yacon, kastanjechampignons en sesam

  • Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 160 gram fijne noedels
  • 300 gram chinese kool
  • 200 gram peen
  • 200 gram yaconwortel
  • 1 stuks rode peper
  • 2 el sesamzaad
  • 300 gram kastanjechampignons
  • 4 stuks Oosters gemarineerd speklapje
  • naar smaak koriander

In Huis

  • 6 el mayonaise
  • 2 el sojasaus
  • 2 el citroensap (uit een flesje)
  • 3 el water
  • optioneel sesamolie
icon package

Recept stappen

  1. Zet water op voor de noedels (zie tip) en kook in ruim water in 6 minuten gaar. Giet en spoel kort koud af.
  2. Snij de Chinese kool in dunne reepjes en doe in een grote slakom. Schil en rasp de peen erbij. Schil de yacon, snij in luciferformaat en voeg toe. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper, snij in stukjes en voeg toe. Voeg de noedels toe.
  3. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan en doe in een schaaltje.
  4. Verwijder het uiteinde van de steeltjes van de kastanjechampignons en snij daarna in vieren. Verhit olie in dezelfde koekenpan en bak de champignons op hoog vuur al omscheppend 3 min. Breng op smaak met zout en peper. Doe in een schaaltje. Veeg de pan schoon.
  5. Haal de speklapjes uit de verpakking. Bak in de koekenpan op hoog vuur bruin en een beetje knapperig. Giet eventueel de achtergebleven marinade er op het laatst nog bij en laat een beetje inkoken.
  6. Maak de dressing. Meng de mayonaise met de sojasaus, het citroensap en het water. Voeg, als je het in huis hebt, 1 el sesamolie (bij 4p) toe. Check of je nog meer citroensap erbij lekker vindt. Roer door de noedelsalade.
  7. Serveer de speklapjes bij de noedelsalade en besprenkel elk bord met sesamzaadjes en eventueel wat blaadjes koriander ter garnering.
  8. Goed om te weten: De speklapjes zijn gemarineerd met ketjap, gember, korianderzaad en knoflook.
  9. Wij koken altijd liever met minder dan 50 gram noedels p.p. zodat de verhouding groenten in het gerecht groter is, maar dat is een kwestie van smaak. Voor grotere eters is 50 gram pp zeker een goed idee. Kijk bij het mengen of je meteen alle gekookte noedels toevoegt of eerst een deel. Overgebleven noedels zijn ook lekker in een omeletje met bijv. de overgebleven Chinese kool van deze week, ketjap en sesamolie :)