Skip to main content

Ovenschotel met gekarameliseerde halloumi, witlof, koolraap en steranijs

Vegetarisch

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 4 plakken koolraap
  • 2 tl tijm (gerist)
  • 4 kardemompeulen
  • 4 struikjes witlof
  • 1 tl venkelzaad
  • 2 steranijs
  • 100 gram boerderijkaas pikant
  • 2 pakjes halloumi

In Huis

  • 2 klontjes boter
  • 90 ml witte wijn
  • 2 el witte wijnazijn met 2 x water ALS GEEN WIJN
  • olie om te bakken
  • 1 el honing
  • 1 tl oregano
  • 1 el olijfolie
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de koolraap en snij één plak koolraap per persoon, max.(!) 1 cm dik.
  3. Bestrooi de plakken met peper en zout en bak in een klont boter bruin. Ze hoeven nog niet gaar.
  4. Ris de tijm, kneus de kardemom en snij de witlof doormidden. Snij eventueel een deel van het hart eruit.
  5. Leg de koolraap even weg op een bord. Doe nog een klont boter in de pan, bak het venkelzaad, de helft(!) van de geriste tijm en de gekneusde kardemompeultjes even aan. Voeg de witlof toe. Bak bruin en voeg 2 el water (bij 4p) toe. Smoor ca. 5 minuten zachtjes met de deksel totdat de witlof wat vocht verliest.
  6. Giet het vocht van de witlof in een ovenschaal. Leg de plakken koolraap daarin en leg op elke plak twee helften witlof.
  7. Giet de witte wijn (of als je dat niet hebt de witte wijnazijn aangevuld met water) bij de groenten. Leg de steranijs in het vocht in de ovenschaal.
  8. Rasp de kaas er overheen en schuif gedurende 20-25 minuten in de oven.
  9. Snij ieder pakje halloumi in 8 plakjes. Veeg de pan van de groenten schoon en bak in een beetje olie de halloumi goudbruin. Maak intussen een mengsel van de honing, de andere helft van de tijm, de gedroogde oregano en de olie. Voeg als de halloumi goudbruin is het mengsel toe en bak nog zachtjes 2 minuten aan iedere kant. Serveer direct met de groenten uit de oven.
  10. In het bakje kruiden voor 4p zit: 2 steranijs, 4 kardemompeultjes en 1 tl venkelzaad. In het 2p bakje zit de helft.