Skip to main content

Ovenschotel met vegagehakt, spitskool en rozijnen

Vegetarisch

  • Totale tijd 50 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 2 pakje(s) Vegetarisch gehakt
  • 100 g Rozijnen
  • 1000 g Aardappelen kruimig
  • 1 stuk(s) Ui
  • 700 g Spitskool
  • 1 krop(pen) Romaanse sla

In Huis

  • 3 teentje(s) Knoflook
  • om te bakken Olijfolie
  • 2 tl Paprikapoeder
  • 3 tl Kerriepoeder
  • naar smaak Peper en zout
  • 1 scheutje(s) Melk
  • 3 el Olijfolie (extra vierge)
  • 1 tl Mosterd
  • 1 el Witte wijnazijn
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 C. Zet de rozijnen in een bakje warm water tot ze net onder staan om te wellen.
  2. Schil de aardappels, snij ze in grote stukken en zet op in water met zout voor ongeveer 20 minuten.Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Zet een koekenpan op het vuur en fruit de ui zachtjes in een beetje olie, tot deze glazig begint te worden.
  3. Voeg dan het vega gehakt en een derde van de knoflook toe met de paprikapoeder en een flinke snuf zout.Bak het vega gehakt. Proef of het gekruid genoeg is naar je smaak.
  4. Snij intussen de spitskool in dunne reepjes. Doe het vega gehakt wanneer het gebakken is in een ingevette ovenschaal en veeg de pan schoon met keukenpapier of spoel even om.
  5. Doe wat olie in de pan en fruit het kerriepoeder met de andere twee derde van de knoflook heel kort (30 sec). Voeg dan de spitskool toe en roerbak even goed om. Sluit af met een deksel en laat op laag vuur gaar en zacht worden, dit duurt ongeveer 10 minuten. Giet dan de rozijnen af en meng door de spitskool. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
  6. Stamp intussen de aardappels tot een puree met een scheutje melk en zoveel olijfolie tot je een smeuige puree hebt. Maak af met peper en zout. Leg de spitskool op het gehakt in de ovenschaal en daar bovenop de puree. Sprenkel er nog wat olijfolie over en zet gedurende 15 tot 20 minuten in de oven totdat er een mooi bruin korstje op zit.
  7. Maak ondertussen een vinaigrette van olijfolie, mosterd, wijnazijn, peper en zout. Snij de sla in repen, was met een slacentrifuge en meng met de vinaigrette. Voeg hier eventueel ook wat fijngesneden loof van de venkel toe.