Skip to main content

Penne met knolselderij, spitskool, Brabantse blauwschimmelkaas met een slaatje van roodlof en little gem

  • Totale tijd 45 minuten
Wk-51-romige-pasta-spitskool-knolselderij-salade-roodlof-jacon-min

Ingrediënten

In De Krat

  • 450 gram knolselderij
  • 2 stuks sjalot
  • 1 el tijm
  • 500 gram spitskool
  • 100 gram Brabantse blauwschimmelkaas
  • 3 stuks roodlof
  • 2 kropjes little gem

In Huis

  • 1 teentje knoflook
  • olie om te bakken
  • 20 gram boter
  • 2 el bloem
  • 300 ml melk
  • 400 gram penne
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 tl mosterd
  • 3 el olijfolie (extra vierge)
icon package

Recept stappen

  1. Zet een pan water op voor de pasta. Schil de knolselderij en snij in blokjes van ca. 1 cm. Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn. Fruit de knolselderij, knoflook, sjalot en tijm ca. 5 minuten in wat olie in een grote wok of hapjespan (straks moeten de groenten er allemaal inpassen).
  2. Snij intussen de spitskool in dunne repen.
  3. Hevel de knolselderij en ui uit de pan over op een bord en zet even weg. Maak een roux: smelt de boter (laat niet bruin kleuren!) in de hapjespan. Roer de bloem er goed doorheen met een pollepel en laat een paar minuten garen op halfhoog vuur. Blijf roeren zodat de roux niet aanbrandt. Voeg de melk geleidelijk toe en blijf goed roeren totdat je een mooie gladde saus hebt.*
  4. Voeg de spitskool en het knolselderijmengsel toe aan de saus en laat afgedekt garen tot de groenten beetgaar zijn. Roer af en toe door. Kruimel de blauwschimmelkaas erbij en laat smelten. Breng op smaak met wat zout en peper.
  5. Kook de pasta in 7 minuten gaar volgens de instructie op de verpakking. Bewaar wat kookvocht.
  6. Snij 2/3 van de roodlof doormidden en dan in ringen. Snij de overige 1/3 van de roodlof in (dunne) reepjes. Was de little gem en snij in dunne reepjes.
  7. Maak de dressing van de balsamicoazijn, mosterd en olijfolie in een slakom. Voeg de ringen roodlof en little gem toe en meng door de dressing.
  8. Roer vlak voor het opdienen de overige reepjes roodlof door de pastasaus. Als je de saus te dik vindt kun je deze aanlengen met wat kookvocht van de pasta, of wat extra melk. Serveer de pasta met de salade.
  9. * De roux is gaar als die zanderig aanvoelt tussen je vingers.
  10. Als je zachte geitenkaas in huis hebt kun je de blauwschimmelkaas daarmee vervangen 😉.