Skip to main content

Pittige bruine bonenschotel met rundergehaktballetjes

Rund

  • Totale tijd 120 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 300 g Bruine bonen
  • 75 g Broodkruim
  • 500 g Rundergehakt
  • 1 handje(s) Basilicum
  • 1 stuk(s) Ui
  • 1 stuk(s) Rode peper

In Huis

  • 80 ml Melk
  • 1 stuk(s) Eieren
  • 2 teentje(s) Knoflook
  • 2 tl Korianderpoeder
  • naar smaak Peper en zout
  • om te bakken Olie
  • 2 el Tomatenpuree
  • 1 el Bruine basterdsuiker
  • 1 el Rode wijnazijn
  • 125 ml Runderbouillon
  • 600 g Gepelde tomaten
  • 300 g Rijst
  • 1 el Gerookt paprikapoeder
  • naar smaak Zure room
icon package

Recept stappen

  1. Week de bonen een nacht van te voren in een grote pan met water.
  2. Maak de gehaktballetjes. Meng broodkruim met wat melk en laat het brood de melk absorberen. Doe in de keukenmachine met het ei, helft van de knoflook, het korianderpoeder en het basilicumblad. Breng op smaak met peper en zout. Draai in de keukenmachine tot een mooi gehaktmengsel. Maak gehaktballetjes ter grootte van een golfbal. Zet in de koelkast zodat ze op kunnen stijven.
  3. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote braadpan en bak de balletjes in kleine porties om en om bruin in ca. 6 minuten. Haal de balletjes uit het braadvet en zet apart.
  4. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwijder zaad en zaadlijsten van de peper en hak fijn. Bak in het overgebleven vet de ui en de rest van de knoflook aan. Voeg tomatenpuree, suiker en azijn toe en bak 2 minuten mee. Voeg bouillon, gepelde tomaten en de rode peper toe en breng aan de kook. Giet de bonen af en voeg toe. Kook 1 tot 1,5 uur tot de bonen gaar zijn.
  5. Kook intussen de rijst volgens verpakking.
  6. Doe de gehaktballetjes bij de saus en laat nog ca. 15 minuten zachtjes meekoken. Voeg op het laatst het gerookt paprikapoeder toe en roer goed door.
  7. Garneer met wat vers basilicumblad en serveer met witte rijst en een kloddertje zure room.