Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Pokébowl met zalmfilet, burnt broccoli, wortel, komkommer en ingelegde chioggiabiet

Vis

  • Totale tijd minuten
2024 40 WB pokebowl zalm burnt broccoli wortel komkommer chioggia 0543

Ingrediënten

In de box

  • 300 gram zilvervliesrijst
  • 1.5 stuks broccoli
  • 250 gram wortel
  • 250 gram chioggiabiet
  • 1 stuks komkommer
  • 1 stuks citroen
  • 1 el sesamzaadjes zwart
  • 4 stuks zalmfilet op de huid
  • 1 stuks lente-ui

In Huis

  • olie om te bakken
  • 8 el rijstazijn of witte wijnazijn
  • 2 tl (riet)suiker
  • 6 el mayonaise
  • 2 el sojasaus
  • naar smaak sesamolie (optioneel)
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng de rijst met iets meer dan de dubbele hoeveelheid water en wat zout aan de kook en laat in ca. 20 minuten afgedekt zachtjes gaar en droog koken. Laat staan tot gebruik.
  2. Snij de steel van de broccoli in blokje (verwijder eerst taaie delen). Snij de roosjes in hapklaar formaat.
  3. Schil de wortel en snij ca. 2/3e (!) in staafjes van frietformaat. Doe samen in een mengkom en voeg olie, zout en peper toe. Schud goed om en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 20-25 minuten. De broccoli mag een beetje ‘burnt’ geraken.
  4. Meng in een kom de rijst- of witte wijnazijn met de suiker (tip: heb je gezoete rijstazijn, dan kan je de suiker weglaten). Schil de bietjes en snij in kleine blokjes van ca. 0,5 cm. Voeg bij de azijn. Schep tussentijds om.
  5. Rasp de rest van de wortel. Was de komkommer, halveer in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snij in plakjes.
  6. Pers de citroen. Meng de mayonaise, sojasaus, citroensap (0,5 el bij 2p) en water (0,5 el bij 2p) in een kommetje. Voeg als je dat in huis hebt naar smaak sesamolie toe. Proef of je nog iets meer citroen wilt (de saus zal vrij zout proeven, maar dat combineert straks goed met de rest!).
  7. Verwarm een droge koekenpan en rooster daarin de sesamzaadjes ca. 2 minuten. Blijf erbij! Doe in een schaaltje.
  8. Verwarm olie in dezelfde pan. Bestrooi de zalm met peper en zout en bak ca. 5 minuten op de huid tot knapperig en bruin. Draai om en bak nog ca. 2 minuutjes.
  9. Snij intussen de lente-ui in ringetjes en zet in een schaaltje op tafel. Schenk de azijn uit het bakje met chioggiabiet bij de rijst (gebruik bijv. een vergiet) en meng goed.
  10. Maak voor iedereen een bowl met de rijst, wortel, broccoli, biet, komkommer en zalm. Serveer met de sojadressing, ringetjes lente-ui en sesamzaadjes.