Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Pokébowl met gerookte tofu, geroosterde oesterzwammen, asperges en paarse peen, snijbiet, ingelegde radijs, komkommer en sojadressing

Vegan

  • Totale tijd minuten
Pokebowl met gerookte tofu, oesterzwam en groene asperges | Recept uit veganistische maaltijdbox

Ingrediënten

In de box

  • 250 gram zilvervliesrijst
  • 300 gram paarse peen
  • 250 gram groene asperges
  • 300 gram oesterzwammen
  • 1 bosje radijs
  • 1 stuks komkommer
  • 1 el citroensap
  • 250 gram snijbiet
  • 300 gram gerookte tofu

In Huis

  • olie om te bakken
  • 8 el rijstazijn of witte wijnazijn
  • 2 tl (riet)suiker (optioneel)
  • 8 el (vegan) mayonaise
  • 2 el sojasaus
  • sesamolie (optioneel)
  • naar smaak sojasaus en sambal
  • 2 el sesamzaadjes (optioneel)
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng de rijst met iets meer dan de dubbele hoeveelheid gezouten water aan de kook en laat in ca. 25-30 minuten afgedekt (zachtjes!) gaar en droog koken.
  2. Schil de paarse peen. Snij staafjes van Vlaamse friet formaat. Meng met olie, zout en peper en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Verwijder de onderste 2 cm van de asperges, snij in stukken van ca. 3 cm en leg naast de peen. Leg ook de oesterzwammen erbij. Besprenkel met olie, peper en zout. Rooster ca. 20 minuten in de oven.
  4. Let op, heb je geen rijstazijn, meng dan de witte wijnazijn met de suiker, klop tot de suiker is opgelost. Snij de radijs in kwarten of achtsten. Voeg bij de azijn en zet weg.
  5. Was of schil de komkommer en snij in blokjes.
  6. Pers de citroen. Meng de (vegan) mayonaise, sojasaus, citroensap en water (2 el bij 4p) in een kommetje. Voeg als je dat in huis hebt naar smaak sesamolie toe.
  7. Spoel de snijbiet goed af. Snij de steel in stukjes en het blad in repen. Verwarm olie in een koekenpan, bak de steel ca. 3 minuten. Voeg het blad toe en laat slinken. Breng op smaak met peper en zout. Hou warm en veeg de pan schoon.
  8. Giet als nodig de rijst af als deze gaar is. Roer om te beginnen ca. ¾ van de azijn uit het bakje met radijs door de rijst. Proef of het nog meer kan hebben en dek weer af.
  9. Snij de gerookte tofu in blokjes van 1 cm. Verwarm nog wat olie in de eerder gebruikte koekenpan en bak de gerookte tofu warm en bruin in ca. 5 minuten. Voeg als je dat lekker vindt op het laatst een lepeltje sojasaus en sambal toe, met een lepeltje water, zodat het makkelijk omschept.
  10. Maak voor iedereen een bowl met de rijst, tofu, snijbiet, asperges, peen, oesterzwammen, ingelegde radijs en komkommer. Besprenkel met de sojadressing en eventueel wat sesamzaadjes als je die in huis hebt.