Skip to main content

Portobello slider met mizuna pesto op een vegan brioche bol en geroosterde groenten uit de oven

Vegetarisch

  • Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 500 gram Frieslander aardappelen
  • 400 gram pastinaak
  • 2 stuks meiraap
  • 2 stuks rode ui
  • 1 stuks citroen
  • 30 gram zonnebloempitten
  • 4 stuks portobello
  • 50 gram Alde Fryske kaas
  • 50 gram mizuna
  • 4 stuks vegan brioche bol
  • 2 stuks tomaat

In Huis

  • 1 tl tijm
  • olijfolie om in te bakken
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 ml olijfolie extra vierge
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet alvast een pan met een laag licht gezouten water op voor de pastinaak, meiraap en aardappelen.
  2. Boen de aardappelen goed schoon. Schil de pastinaak en meiraap en snij alles in grove stukken. Kook/stoom met deksel op de pan in 8 minuten bijna gaar. Laat uitlekken.
  3. Snij de ui in grove parten en doe samen met de pastinaak, meiraap en aardappelen in een grote ovenschaal en knijp de citroen* er over uit. Doe de uitgeknepen citroenhelften ook in de schaal en voeg, de tijm, zout en peper toe. Besprenkel met olijfolie. Meng goed en zet de ovenschaal ca. 15-20 minuten in de oven.
  4. Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan op zacht vuur in 5 minuten al omscheppend goudbruin. Pas op dat ze niet verbranden! Laat iets afkoelen.
  5. Besprenkel de portobello’s met wat olijfolie en schuif bij de groenten in de oven. Zet de timer op 6 minuten.
  6. Snij de knoflook doormidden en verwijder het loofje. Rasp de Alde Fryske kaas. Maal met de staafmixer de knoflook, zonnebloempitten, 3/4 van de kaas, mizuna en de olijfolie tot een pesto. Voeg, als de pesto te dik is, nog een scheutje olijfolie extra vierge toe. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Haal de portobello’s uit de oven, vul met pesto en bestrooi met de overige geraspte kaas. Schuif nog 5 minuten terug in de oven. Piep tegelijk de broodjes 5 minuten op in de oven.
  8. Snij de tomaat in plakjes.
  9. Beleg de broodjes met de tomaat, portobello slider en nog wat extra blaadjes mizuna. Serveer met de gegrilde ovengroenten.
  10. * Heb je het pompoengerecht nog niet gemaakt? Rasp dan eerst de schil van de citroen en hou apart voor dat gerecht.
  11. Je hebt deze week palmkool van de biologische tuinderij de Waog gekregen. Wiel van de Bool zat nog met een grote berg, en daar helpen wij hem maar al te graag vanaf natuurlijk. Hij blij, jullie blij, wij blij! 😊 Het wordt ook wel cavolo nero genoemd. Lekker in een omeletje, door een wok, gekookt of gestoomd door een salade, knapperig gebakken als chipjes in de oven of door een stampje.