Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Prei-linzensoep met raapsteel, een hint van rabarber en pitabroodjes met komkommerraita

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
2025 24 SNELLE VEGASNEL soep prei linzen rabarber pita tzatziki spitskool 20902

Ingrediënten

In de box

  • 1 stuks gele ui
  • 250 gram (ca.) wortel
  • 1 stuks prei
  • 300 gram rabarber (zie tip)
  • 1 bakje Prei-linzensoep specerijen
  • 1 stuks komkommer
  • 200 ml yoghurt
  • 2 el munt, fijn gesneden
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 potten linzen
  • 30 gram kokosrasp
  • 4 stuks pitabroodjes
  • 200 gram raapsteel

In Huis

  • olie om in te bakken
  • 2 teentjes knoflook
  • 800 ml kokend water
  • 1 stuks (voor 500ml water) groentebouillon
  • 2 tl suiker
icon package

Recept stappen

  1. Snipper de ui en fruit in wat olie in een soeppan. Schil de wortel en snij in dunne plakjes. Voeg bij de ui. Kerf de prei in de lengte in en spoel zand ertussenuit. Snij in dunne ringen. Snij de gember grof. Voeg bij de ui en wortel en bak mee.
  2. Verwijder eventueel minder mooie uiteinden van de rabarberstengels en snij in stukjes van ca. 3cm. Voeg bij de groenten. Pers de knoflook erbij, voeg de specerijen toe en schep een paar keer goed om.
  3. Voeg het kokend water en bouillonblokje toe en breng aan de kook. Laat zachtjes 6-8 minuten afgedekt koken tot de prei, wortel en rabarber zacht zijn.
  4. Verwarm de oven op 180 voor de pitabroodjes.
  5. Maak de raita. Schil en halveer de komkommer in de lengte. Verwijder de zaadlijsten en rasp de komkommer in een schaaltje. Meng met de kokosyoghurt en wat fijngesneden munt en breng goed op smaak met zout en peper.
  6. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg daarna de kokosmelk en linzen (met aanhangend vocht!) toe en warm zachtjes even mee. Breng op smaak met peper, zout en evt. als nodig nog een schepje suiker. Rabarber is ten slotte echt een zure groente, maar wel met een heel eigen unieke smaak!
  7. Bak de kokosrasp even bruin in een droog koekenpannetje. Blijf erbij! Besprenkel de pitabroodjes met een drupje water en leg max 5 minuten in de oven.
  8. Spoel de bos raapsteel af en schud uit. Verwijder de worteltjes (niet de steeltjes) en hak in stukken van 2 à 3 cm. Haal de soep van het vuur en voeg de raapsteel toe. Dek af zodat ze iets slinkt maar wel lekker knapperig blijft.
  9. Garneer de soep met de kokosrasp en serveer met de pitabroodjes en de raita.
  10. Goed om te weten: in het bakje specerijen voor 2p zit 0,5 tl komijnzaadjes, 0,5 tl korianderzaadjes en 1 tl paprikapoeder. In het bakje voor 4p zit het dubbele.