Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Procureur uit Dorset, met cider en tijm

  • Totale tijd minuten
Little gem stamppot met gebakken rode ui, roodlof en katenspek | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 200 gram katenspek
  • 480 gram procureur stoofvlees
  • 2 stuks rode ui
  • 4 takjes bladselderij
  • 750 gram Nicola aardappelen
  • 400 gram wortelpeterselie
  • 1 bakje crème fraîche
  • 1 zakje spinazie
  • 2 el olijfolie tijm

In Huis

  • 4 lepels olijfolie om te bakken
  • 2 el boter
  • 400 ml water
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 400 ml cider of appelsap
  • 2 el grove mosterd
icon package

Recept stappen

  1. Haal het vlees een uur voor het bereiden uit de ijskast.
  2. Verwarm de oven voor op 100°C.
  3. Snij de katenspek in reepjes. Verhit wat olie in een braadpan (die in de oven kan) en bak het katenspek knapperig. Neem uit de pan en zet apart.
  4. Verhit nog wat olijfolie en bak de stukjes procureur mooi bruin. Voeg bij het katenspek.
  5. Schil de rode ui en snij in halve ringen. Smelt de helft van de boter bij het braadvet. Bak de ui ca. 10 minuten in de boter tot die zacht en bruin is. Zet de waterkoker aan en bereid de bouillon voor. Ris de tijm en bak even mee met de ui.
  6. Leg het vlees en spek terug in de pan. Schenk de bouillon en de cider (of appelsap) eroverheen. Voeg de takjes bladselderij toe. Breng zachtjes aan de kook. Dek de pan af en zet 2 uur in de oven. Kijk af en toe of er nog voldoende vocht in zit.
  7. Schil de aardappelen en wortelpeterselie, verdeel in gelijke stukken en breng aan de kook, ca. 15 tot 20 min. Giet af (bewaar het kookvocht) en stamp (evt. met scheutje kookvocht) tot een smeuïge puree. Voeg een flinke sliert tijmolijfolie toe, breng op smaak met zout en peper en hou warm.
  8. Check of het vlees gaar en zacht is. Proef de saus en breng evt op smaak met zout en peper. Zet de pan weer op het vuur (kijk uit, de handvaten zijn heet!!) en breng zachtjes aan de kook. Meng de overgebleven boter met wat bloem tot een pasta. Roer door de saus tot die dikker wordt.
  9. Roer de mosterd en de crème fraîche door de saus, voeg nog een scheut cider toe als je de saus te dik vindt.
  10. Roer de spinazie door de saus en laat slinken.
  11. Serveer de stoof met de puree.
  12. 1. Geen zin in aardappels? Snij vier flinke sneden van het pain à levain en doop die lekker in de saus. 2. Meer groenten? Maak dan een snel wortelslaatje, door 2 penen schoon te maken en te raspen en er een vinaigrette door t roeren van 1 el wittewijnazijn, 3 el olijfolie en een tl mosterd. Breng de dressing op smaak met zout en peper.