Skip to main content

Rijliya (zomerpostelein stoof) met zelfgebakken flatbread, olijven, en kikkererwten

Vegetarisch

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 rode ui
  • 1 aubergine
  • 500 gram zomerpostelein
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram volle yoghurt
  • 3 tomaten
  • 1.50 blikje kikkererwten
  • 20 gram koriander
  • 1 bakje kalamata olijven

In Huis

  • 4 teentjes knoflook
  • 0.50 tl zout
  • olie om te bakken
  • 75 tl zout voor het brood
  • chilivlokken naar smaak
icon package

Recept stappen

  1. Pers de knoflook in een vijzel en druk het zout door de knoflook. Gebruik een lepel in een kommetje als je geen vijzel hebt. Zet weg.
  2. Snipper de ui. Fruit in wat olie in een afdekbare wok of hapjespan zachtjes (!) glazig. Snij de aubergine in kleine blokjes van max 1 cm en voeg toe met nog wat olie. Zet het vuur wat hoger en bak onder af en toe roeren.
  3. Spoel de zomerpostelein af en schud de bos weer een beetje droog. Haal de blaadjes van de dikkere stelen. Kleine steeltjes kan je wel eten. Hak de zomerpostelein grof.
  4. Kneed een soepel deeg van het zelfrijzend bakmeel met de yoghurt (begin met iets minder dan dat er staat en voeg toe totdat je de juiste consistentie hebt) en het zout (3 gram/0.75 tl bij 4p). Het deeg is goed als het lekker elastisch en iets plakkerig aanvoelt.
  5. Verdeel het deeg in 4 tot 6 (bij 4p) gelijke ballen. Leg een vel bakpapier op het aanrecht en rol elke bal uit tot een heel dun (max 2 mm!!) platbrood.
  6. Laat een grillpan heet worden. Meng in een kommetje wat olie, peper en een beetje zout en bestrijk één kant van het platbrood daarmee. Leg met die kant naar beneden in de grillpan. Zet het vuur niet te hoog, zodat het brood goed gaart en niet aanbrandt. Bak de platbroden 1 voor 1 in ongeveer 3 tot 4 minuten per kant goudbruin. Bestrijk de bovenkant met olie voordat je het brood omdraait.
  7. Voeg als je bijna klaar bent met de broden de zomerpostelein bij de ui en aubergine en roer om tot geslonken. Roer de knoflook met zout erbij. Snij de tomaten in hele kleine stukjes en voeg toe. Laat een paar minuutjes zachtjes stoven.
  8. Giet de kikkererwten af en roer bij de stoof. Warm mee. Hak de koriander fijn (ook de steeltjes) en voeg toe. Roer als je dat lekker vindt nog wat chilivlokken erdoor. Serveer de Rijliya met het platbrood en de olijven.
  9. NB. in het oorspronkelijke gerecht zit geen aubergine. Dat hebben wij toegevoegd zodat er genoeg groenten in het gerecht zitten.