Skip to main content

Risotto met schorseneren, roodlof en een fris little gem slaatje

Vegetarisch

  • Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 500 gram schorseneren
  • 1 stuks sjalot
  • 300 gram risottorijst
  • 50 gram Alde Fryske kaas
  • 4 stronkjes roodlof
  • 40 gram zonnebloempitjes
  • 2 el peterselieblaadjes
  • 2 kropjes little gem sla
  • ter garnering mizuna

In Huis

  • 1 liter kokend water
  • 2 blokjes groentebouillon
  • kneepje citroensap (mag uit flesje)
  • 1 teentje knoflook
  • om te bakken olie
  • vinaigrette naar keuze
  • 1 el witte wijnazijn
icon package

Recept stappen

  1. Bereid de bouillon voor met behulp van de waterkoker.
  2. Vul een pan met koud water en een kneepje citroensap. Vul de gootsteen met water en schil de schorseneren onderwater (of gebruik handschoenen). Snij ze direct in stukjes van ca. 2 cm en doe in de pan.
  3. Verschoon (zo nodig) het water in de pan, voeg een kneepje citroensap toe en kook vanaf het moment dat het water kookt in 6-8 minuten beetgaar.
  4. Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn.
  5. Fruit in wat olie in een wok de sjalot glazig en voeg de rijst en knoflook toe. Schep om totdat de rijst glazig is. Voeg zoveel bouillon toe zodat de rijst net onderstaat. Voeg steeds als het bijna is droog gekookt een soeplepel bouillon toe. De rijst moet in totaal 20-25 minuten koken. Zet een wekker op 20 minuten.
  6. Rasp de Alde Fryske kaas (zie tip). Verwijder het hart van de roodlof en snij in ringetjes. Hou de risotto intussen in de gaten. Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan op zacht vuur in 5 minuten al omscheppend goudbruin. Pas op dat ze niet verbranden! Laat iets afkoelen. Hak de peterselie fijn en zet weg.
  7. Maak een simpele vinaigrette in een slakom. Bijvoorbeeld 2 el olijfolie extra vierge, 2 tl witte wijnazijn en 1 tl mosterd (bij 4p), zout en peper. Verwijder het kontje van de little gem, snij in reepjes en schep door de dressing.
  8. Check na 20 minuten of de rijst gaar is, hij moet nog een beetje nat zijn. Draai het vuur uit, roer de witte wijnazijn en de roodlof erdoor, dan de Alde Fryske en de schorseneren. Dek af en laat even staan. Roer op het laatst de peterselie door de risotto.
  9. Pluk wat kleine blaadjes mizuna uit het zakje of snij de grotere bladeren grof. Garneer de risotto met de mizuna en zonnebloempitjes. Serveer met het frisse little gem slaatje. Rasp er nog wat kaas naar smaak over.
  10. Je hebt extra Alde Fryske kaas gekregen, daar kun je kaaswafeltjes van maken. Meng 100 gram (bij 4p) geraspte kaas met 10 gram bloem (bij 4p). Verhit een grote koekenpan met goede antiaanbak laag. Smeer licht in met olijfolie. Schep snel met een eetlepel ongeveer 2 hoopjes per persoon in de pan. Druk een beetje plat. Bak ca. 1 minuut aan één kant en draai dan nog ca. 30 seconden om, totdat je knapperige wafeltjes hebt. Leg de wafeltjes nog even op een keukenpapiertje.