Skip to main content

Rode quinoa met pastinaakfrietjes en hazelnootpesto

Vegetarisch, Snel klaar, Eva's Keukenkast

  • Totale tijd 30 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 500 gram pastinaakfriet
  • 500 gram kastanjechampignons
  • 1 ui
  • 160 gram rode quinoa
  • 0.50 blokje paddenstoelenbouillon
  • 3 tl citroenrasp
  • 3 el citroensap
  • 10 gram peterselie
  • 20 gram basilicum
  • 5 gram dragon
  • 10 gram munt
  • 60 gram overjarige kaas
  • 120 gram hazelnoten

In Huis

  • olijfolie om te bakken
  • 30 gram boter om te bakken
  • 1 teen knoflook (geraspt)
  • 1 teen knoflook (gepeld)
  • 100 ml olijfolie extra vierge
icon package

Recept stappen

  1. Verhit de oven tot 200 °C.
  2. Spreid de pastinaakfriet uit over een bakplaat, bestrooi met zout en peper en besprenkel royaal met milde olijfolie. Bak 30 minuten in de oven tot ze bruin en krokant zijn.
  3. Halveer de kastanjechampignons en bak ze in olijfolie en een klont boter bruin. Schep op een bord en laat rusten.
  4. Snipper de ui. Smelt nog een klont boter in dezelfde pan (afwassen is niet nodig). Fruit de ui en knoflook (geraspt of geperst), voeg de quinoa toe en bak al roerend even mee. Verkruimel het blokje paddenstoelenbouillon erboven en voeg zoveel water toe dat de quinoa net onderstaat.
  5. Giet het vocht dat nog van de champignons is af gekomen erbij en laat metde deksel op de pan 20 minuten zacht garen. Laat nog iets langer pruttelen als het vocht nog niet helemaal is opgenomen. Rasp de citroen erbij en roer 2/3 van de aangegeven hoeveelheid sap erdoor.
  6. Verwijder alleen de grove stelen van de verse kruiden (peterselie, basilicum, dragon en munt), snijd grof en doe in een hoge maatbeker. Rasp de kaas en voeg toe. Hak de hazelnoten grof. Hou de helft van apart voor over de quinoa en voeg de andere helft bij de verse kruiden en kaas. Pureer met een staafmixer, samen met de knoflook (gepeld en grof gehakt), de andere 1/3 citroensap en de olijfolie extra vierge tot een pesto. Voeg wat extra olijfolie toe als de pesto te dik is. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Schep de champignons bij de quinoa, bak het geheel nog even op en breng op smaak met zout en peper. Schep op elk bord een bergje van het quinoa-champignonmengsel. Bedruppel royaal met de pesto en bestrooi met de rest van de hazelnoten. Serveer met de pastinaakfrietjes.
  8. GOED OM TE WETEN: In het oorspronkelijke recept wordt Gruyère gebruikt. Wij vonden het leuk om kaas uit Nederland te gebruiken dus kozen voor de smaakvolle Overjarige kaas van Kaasmakerij de Dageraad in Ven-Zelderheide.
  9. Bij kinderen geldt vaak: onbekend maakt onbemind. Laat ze altijd proeven, maar heb je er een hard hoofd in, kook dan voor de zekerheid wat pasta erbij. Serveer de pasta met wat van de pesto, hazelnootjes en de pastinaakfrietjes. Je hebt extra kaas gekregen voor eroverheen!