Skip to main content

Rundergehaktballetjes met yoghurtsaus, spitskool met kappertjes en aardappels uit de oven

Rund

  • Totale tijd 75 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 500 g Aardappelen
  • 2 stuk(s) Sjalot
  • 400 g Rundergehakt
  • 1 stuk(s) Spitskool
  • 1 stuk(s) Lente-ui

In Huis

  • 2 el Olijfolie
  • 4 teentje(s) Knoflook
  • 25 g Peterselie
  • 1 tl Zwarte peper
  • 1 tl Zout
  • 1 tl Kaneel
  • 1 tl Pimentpoeder
  • om te bakken Olie
  • 250 ml Yoghurt
  • 1 el Tahin
  • 3 el Citroensap
  • 3 el Zoute kappertjes
  • 4 stuk(s) Ansjovis
  • 75 g Boter
  • 1 tl Pikant paprikapoeder
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 C. Snijd de aardappelen in stukken. Doe in een ovenschaal. Schenk olijfolie over de aardappels en schep goed door. Bak ca. 40 min. goudbruin en gaar. Bestrooi met wat zout.
  2. Maak intussen het gehakt. Snipper de sjalotjes zeer fijn. Pers de knoflook. Hak de peterselie fijn. Doe het gehakt met de peterselie, 1/4 van de knoflook, peper, zout, kaneel en piment in een schaal en meng goed. Maak er dan kleine gehaktballetjes van, de grote van een golfbal. Zet 20 min. in de koelkast.
  3. Bereid de spitskool voor. Snijd de kool in de lengte in 4 of 6 parten, afhankelijk van de grootte van de kool. Breng een grote pan met water met zout aan de kook. Kook de stukken kool hierin beetgaar. Haal de kool uit het water m.b.v. een schuimspaan en doe ze in een vergiet. Spoel ze af met koud stromend water. Laat de kool met de snijkanten naar beneden goed uitlekken.
  4. Verhit de olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes om en om bruin en gaar in ca. 20 min. Snijd de lente-ui in dunne ringetjes. Meng voor de yoghurtsaus de yoghurt met de tahin, 1/4 knoflook, 1/3 citroensap, de lente-ui en zout naar smaak. Zet koel weg tot gebruik.
  5. Maak de kool af. Spoel de zoute kappertjes goed. Pers 1/2 knoflook en hak de ansjovis fijn. Verhit de boter in een grote koekenpan tot hij begint te schuimen. Draai het vuur op middelhoog. Voeg ansjovis toe en bak tot ze oplossen. Voeg de knoflook en de kappertjes toe en bak tot de kappertjes iets knapperig beginnen te worden. Leg de kool erbij met de snijkant naar beneden en bak zachtjes 2 min. mee. Draai af en toe om. Breng op smaak met peper en zout en schep 2/3 van het citroensap erdoor. Leg de kool op een grote schaal. Schep de kappertjessaus erover en bestrooi met paprikapoeder.
  6. Serveer de gehaktballetjes met yoghurtsaus, de kool en de aardappels.