Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Saganaki (gebakken feta) met tomaatjes, roodlof, smeuïge aardappelpuree en spinazie

Vegetarisch

  • Waarvan Oventijd minuten
  • Totale tijd minuten
Sagnaki van feta met roodlof | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 1 kilo Bildtstar aardappelen (met modderige schil)
  • 1.5 stuks sjalot
  • 4 stronkjes roodlof
  • 300 gram feta
  • 1 stuks citroen
  • 2 el kappertjes
  • 400 gram snoeptomaatjes
  • 300 gram spinazie

In Huis

  • 120 ml olijfolie (mild)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde tijm
icon package

Recept stappen

  1. NB. Je gebruikt hiervoor de kruimige Bildtstar aardappelen, je herkent ze aan hun modderige schil.
  2. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  3. Schil de aardappelen, snij in stukken en zet op in een laagje gezouten water. Kook gaar in 20 minuten.
  4. Snij de sjalot in partjes. Verwijder het kontje van de roodlof en snij in kwarten, laat het hart zitten.
  5. Snij de feta zo dat je één stuk per persoon hebt (zie tip). Leg in het midden van een ovenschaal. Giet de olijfolie eromheen, samen met het sap van de citroen. Leg de uitgeknepen citroen helft(en) erbij in de schaal. Verdeel de kappertjes, knoflook (gekneusd in de schil) en roodlof rondom de feta. Stop de stukjes sjalot ertussen en leg de tomaatjes erbij. Besprenkel met nog wat olijfolie en bestrooi met gedroogde oregano, gedroogde tijm en peper uit de molen.
  6. Bak 20-25 minuten in de oven, tot de olie bubbelt en alles er lekker uitziet.
  7. Giet de aardappels af (bewaar een kommetje kookvocht!) en stamp ze fijn. Gebruik lekker veel kookvocht om de puree smeuïg te maken. Breng op smaak met zout, peper. Zet de puree op een laag vuurtje en roer de spinazie erdoor tot het wat geslonken is. Serveer bij de saganaki.
  8. Je hebt meer feta gekregen, gebruik alles in het gerecht of bewaar een beetje als topping voor een salade of gebakken eitje.