Skip to main content

Saganaki met tomaatjes, roodlof en olijven, met smeuïge aardappelpuree met spinazie

Vegetarisch

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 rode ui
  • 3 roodlof
  • 280 gram feta
  • 1 citroen
  • 5 bakje Kalamata olijven
  • 300 gram cherrytomaatjes
  • 2 takjes tijm
  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 400 gram spinazie

In Huis

  • 100 ml olijfolie om te bakken
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gedroogde oregano
  • chilivlokken (optioneel) (naar smaak)
  • nootmuskaat naar smaak
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snij de ui doormidden en dan in partjes en halveer de roodlof in de lengte en snij indien gewenst het hart eruit.
  3. Snij de feta zo dat je één stuk per persoon hebt. Leg in het midden van een grote ovenschaal. Giet de olijfolie eromheen, samen met het sap van de citroen. Leg de uitgeknepen citroen erbij in de schaal. Verdeel de olijven, knoflook (gekneusd in de schil) en roodlof rondom de feta. Stop de stukjes rode ui ertussen en leg de tomaatjes erbij. Besprenkel met nog wat olijfolie en bestrooi met de oregano, gedroogde rode chili (indien gewenst), geriste tijm en zwarte peper uit de molen.
  4. Bak de feta ongeveer 20 minuten in de oven, tot de olie bubbelt en alles er lekker uitziet. Zet op het laatst eventueel nog een minuut of 5 de grill aan zodat de feta nog wat bruiner wordt.
  5. Schil intussen de aardappelen, snij in stukken en zet op in een laagje gezouten water. Kook gaar in 20 minuten.
  6. Roerbak de spinazie (is al gewassen) een paar minuten in wat olie in een wok of hapjespan.
  7. Giet de aardappels af, stamp ze fijn. Gebruik wat van de olie uit de ovenschotel. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer de geblancheerde spinazie door de puree. Serveer bij de ovenschotel.