Skip to main content

Salade en soep uit de 14e eeuw met champignons op brood uit de 15e eeuw

Vegetarisch

  • Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 2 stuk(s) Ui
  • 500 g Meiraap
  • 4 el Verse peterselie
  • 2 el Verse munt
  • 2 el Bieslook
  • 1 el Salie
  • 1 stuk(s) Venkel
  • 1 zakje(s) Waterkers
  • 2 stuk(s) Lente-ui
  • 1 zakje(s) Postelein
  • 4 stuk(s) Petit pain
  • 500 g Champignons
  • 2 stuk(s) Kruidnagel
  • 1 mespunt Saffraan
  • 40 g Amandelschaafsel

In Huis

  • 2 el Witte wijnazijn
  • 2 blokje(s) Groentebouillon
  • 1000 ml Kokend water
  • 1 teentje(s) Knoflook
  • 2 snufje(s) Kaneelpoeder
  • 1 snufje(s) Suiker
  • 4 el Olijfolie (extra vierge)
icon package

Recept stappen

  1. 1. Snipper de ui fijn en leg 1 el ervan in een bakje met de wijnazijn, de rest is voor straks. Maak de groentebouillon van het water en de bouillonblokje(s).
  2. 2. Schil de rapen en snij in kleine blokjes. Stoof de helft van de overige gesnipperde ui kort aan in wat olie en voeg de rapen toe. Laat even stoven en voeg dan de groentebouillon toe. Laat 25 min garen op een zacht vuur.
  3. 3. Halveer en pers de knoflook (verwijder het loofje!). Was de kruiden. Hak de peterselie, de munt, de bieslook en de salie fijn. Leg van de peterselie de helft even apart van de andere kruiden.
  4. 4. Snij het loof van de venkel, halveer, verwijder het hart en snij in zo dun mogelijke plakjes.
  5. 5. Verwijder de dikkere steeltjes van de waterkers en snij de lente-ui in ringen. Was de postelein en snij grof in vieren. Meng deze met de waterkers, de venkel, de helft van de lente-ui, de knoflook en de fijngehakte kruiden in een kom. Doe de broodjes 10 min in de oven.
  6. 6. Maak de champignons schoon en snij in schijfjes. Fruit de achtergehouden ui in een grote pan tot glazig. Voeg de champignons toe. Vijzel de kruidnagels fijn en voeg de helft daarvan bij de champignons, samen met de helft van de kaneel, zout en flink wat peper.
  7. 7. Pureer de soep en maak op smaak met de overige kaneel en kruidnagel, een snufje suiker, de saffraan, en peper en zout. Garneer met de overige lente-ui.
  8. 8. Meng drie eetlepels olie en zout bij de ui. Giet over de salade.
  9. 9. Rooster het amandelschaafsel. Serveer de champignons met de peterselie en het amandelschaafsel op de broodjes, met de salade en soep erbij.
  10. <br>Let op: je hebt meerdere keren venkel, lente-ui, kruidnagel en saffraan nodig deze week. Verwarm de oven voor op 200 graden.