Skip to main content

Schelvis op de huid gebakken met gesmoorde spitskool en aardappel-pastinaakpuree

Vis

  • Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 800 g Aardappelen kruimig
  • 200 g Pastinaak
  • 800 g Spitskool
  • 1 stuk(s) Citroen
  • 4 el Fijngehakte peterselie
  • 4 filet(s) Schelvis

In Huis

  • 3 klont(en) Boter
  • 1 tl Paprikapoeder
  • 1 teentje(s) Knoflook
  • 1 scheutje(s) Melk
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. 1. Schil de aardappels en pastinaak en snij ze in even grote stukken. Zet op en voeg zout toe als het water kookt. Laat 15-20 minuten koken.
  2. 2. Snij de spitskool in 6 of 8 parten. Als je geen pan hebt waarin de parten naast elkaar passen, snij de spitskool dan in repen.
  3. 3. Smelt een klont boter in de pan en voeg de paprikapoeder toe (gerookte paprikapoeder is ook lekker, maar doe dan wat minder). Wacht totdat de boter stopt met schuimen en bak de spitskoolparten aan beiden zijden, totdat ze een mooi kleurtje hebben.
  4. 4. Pel de knoflook en snij in hele dunne plakjes. Voeg toe en fruit zachtjes even mee. Zet het vuur laag, dek af en laat ca. 10 minuten gaar sudderen.
  5. 5. Rasp de schil van de citroen en leg apart. Snij de peterselie fijn.
  6. 6. Verwarm een goede klont boter en wat olie in een koekenpan. Bestrooi de vis met zout en peper, besprenkel met 2 el citroensap en strooi de citroenrasp eroverheen. Bak de schelvis als de boter stopt met schuimen en een beetje bruin wordt, op de huid ca. 8 minuten, afhankelijk van de dikte.
  7. 7. Giet de aardappelen en pastinaak af en stamp tot puree. Voeg melk en boter toe totdat de puree smeuïg is. Breng op smaak met zout en peper en een deel van de peterselie.
  8. 8. Sprenkel 2 el citroensap over de spitskool heen. Breng op smaak met zout en peper.
  9. 9. Draai de vis voorzichtig om en bak nog 2 minuten op de andere kant. Garneer met de rest van de peterselie en serveer met de spitskool en puree.
  10. <br>Let op: je hebt twee keer pastinaak en peterselie nodig deze week.