Skip to main content

Schol met Indische smaak, aardappelpuree en sperziebonen

Vis

  • Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 kilo aardappelen
  • 3 rode uien
  • 4 scholfilets
  • 500 gram sperziebonen
  • 2 tomaten

In Huis

  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el olie om te bakken
  • 150 ml witte wijn
  • 2 el donkere basterdsuiker
  • 3 el ketjap manis
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 tl korianderpoeder
  • 30 g roomboter
  • 150 ml melk
  • nootmuskaat
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 C.
  2. Schil de aardappelen en snij in stukken. Pel de helft van de knoflook. Kook de aardappelen samen met de knoflook helemaal gaar in water met wat zout in ca. 20 minuten.
  3. Maak in de tussentijd de ketjapsaus: snij 2/3 van de ui in halve ringen. Hak de andere helft van de knoflook fijn. Verhit 2 eetlepels van de olie in een koekenpan. Bak hierin de uien samen met de knoflook lichtbruin. Blus af met de witte wijn. Voeg de basterdsuiker, ketjap en sambal toe. Breng zachtjes aan de kook. Draai het vuur dan uit.
  4. Doe de helft van de ketjapsaus in een vuurvaste schaal. Leg de stukken vis erop. Verdeel de rest van de ketjapsaus over de vis. Zet de schaal 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  5. Schoon de sperzieboontjes en breek doormidden. Blancheer in een pan met kokend water en wat zout tot beetgaar. Laat uitlekken.
  6. Snipper de laatste ui. Verhit 2 eetlepels van de plantaardige olie in een koekenpan. Bak hierin de ui zachtjes aan. Voeg het korianderpoeder toe en schep om.
  7. Snij de tomaten in kwarten en leg bij de ui. Voeg 4 eetlepels water of groentebouillon toe. Laat zachtjes stoven tot de tomaten een beetje beginnen te rimpelen. Leg de snijbonen er tussen en laat samen nog 5 minuten stoven. Breng op smaak met zout en peper.
  8. Giet de aardappels af en stamp met wat melk en boter tot een lekkere puree. Breng op smaak met een beetje nootmuskaat. Serveer de puree met de vis in ketjapsaus en de boontjes.