Skip to main content

Scholfilet met gebakken nieuwe Frieslander aardappelen en tuinbonen-tomatensalade

Vis

  • Totale tijd 50 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 kilo Frieslander aardappelen nieuwe oogst
  • 0.5 rode ui
  • 800 gram tuinbonen
  • 4 tomaten
  • 1 courgette
  • 4 stuks scholfilet

In Huis

  • scheutje witte wijnazijn
  • om te bakken milde (olijf)olie
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 tl mosterd
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • om te bakken boter
icon package

Recept stappen

  1. Zet vast een ruime pan gezouten water op voor de aardappelen. Schrob de aardappelen schoon en halveer ze. Doe ze bij het water en kook vanaf dat het water kookt in ca. 10 minuten beetgaar. (NB. Wil je minder werk of minder pannen? Gooi de aardappelen in de oven*.)
  2. Halveer de ui en snij in dunne halve ringen. Doe in een bakje met een scheutje wijnazijn, zodat de ze goed kunnen marineren.
  3. Zet een pannetje water op zonder zout en ga de tuinbonen doppen. Vraag om hulp, vele handen maken licht werk plus dan kan je mooi de dag even doornemen met partner en/of kinderen. Kook de tuinbonen beetgaar in 8-10 minuten.
  4. Giet de aardappelen af en spoel koud af. Snij in stukken. Bak ze in een grote koekenpan op hoog vuur, in een ruime hoeveelheid goed hete olie bruin en krokant. Schud de pan af en toe om.
  5. Maak in een slabak een vinaigrette van de wijnazijn, mosterd, olijfolie extra vierge, peper en zout. Snij de tomaten in stukjes en voeg toe. Snij de courgette in de lengte in vieren en dan in plakjes. Voeg bij de tomaten.
  6. Giet de tuinbonen af en spoel koud af. Voeg toe, samen met de gemarineerde ui.
  7. Verwarm boter met wat olie in een koekenpan. Wacht tot de boter stopt met bruisen. Dep intussen de scholfilets droog, bestrooi met peper en zout en bak aan beide kanten bruin en net gaar.
  8. Serveer de gebakken aardappelen met de scholfilet en de bonensalade.
  9. *Aardappelen in de oven. Verwarm de oven voor op 220 graden. Schrob de aardappelen schoon. Snij in stukken. Hussel in een mengkom met flink olie, peper en zout en leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Rooster bruin en gaar in 25-30 minuten.