Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Scholletje met geroosterde aardappel, koolrabi en een groene salade

Vis

  • Totale tijd minuten
Wk 45 swchol koolrabi ardappels ui salade

Ingrediënten

In de box

  • 600 gram Nicola aardappels
  • 600 gram koolrabi
  • 1 rode ui
  • 4 takjes tijm
  • 4 scholfilet
  • 0.75 krop bataviasla
  • 100 gram peen
  • 1 citroen

In Huis

  • olie om te bakken
  • 2 teentjes knoflook
  • simpele vinaigrette (naar smaak)
  • bloem (optioneel)
  • boter om te bakken
  • mayonaise (optioneel)
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 230 graden. Was de aardappels en snij in wedges. Schil de koolrabi (de onderkant extra goed, die kan taai zijn) en snij in ongeveer even grote wedges. Halveer de ui en snij in partjes. Hussel in een mengkom met olie, peper, zout, de takjes tijm en de knoflook, gekneusd in de schil (eventueel extra knoflook als je zelf aioli maakt, zie tip). Verspreid over een met bakpapier bekleede bakplaat en rooster 25-30 minuten.
  2. Haal de scholletjes alvast uit de verpakking en dep droog met keukenpapier.
  3. Maak de sla. Was de slabladeren. Schil en rasp de peen. Maak een simpele vinaigrette in de verhouding 3 el olie, 1 el azijn, 1 tl mosterd. Maak de sla en peen aan met de vinaigrette en zet op tafel.
  4. Haal indien gewenst de scholletjes door de bloem en bestrooi met peper en zout.
  5. Verwarm boter met wat olie in een pan. Wacht tot de boter gestopt is met schuimen en goed bruin is geworden en bak de scholletjes om en om bruin en gaar.
  6. Haal de aardappels en koolrabi uit de oven, knijp de knoflook erbij en hussel alles goed om.
  7. Snij de citroen in partjes. Serveer de schol met de citroen, de geroosterde aardappels en koolrabi en de salade. Beetje mayo of (zelfgemaakte) aioli is ook altijd lekker!
  8. Heb je tijd en nog wat eieren in huis? Maak een snelle aioli: roer 2 eierdooiers, 3 tl mosterd, 2 el witte wijnazijn, zout en peper met een vork of garde door elkaar in een hoge maatbeker. Doe 4 teentjes geroosterde knoflook en 200 ml zonnebloemolie erbij en mix met een staafmixer. Til de staafmixer een beetje op zodat er lucht bij kan. Voeg, als de saus te dik is wat water toe om hem dunner te maken.