Skip to main content

Schorsenerengratin met gehaktballetjes

Rund

  • Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 400 g Aardappelen
  • 700 g Schorseneren
  • 600 g Spruiten
  • 400 g Kalfs-lamsgehaktbal

In Huis

  • Om in te vetten Boter
  • 1 stuk(s) Citroen
  • 850 ml Groentebouillon
  • 150 ml Droge witte wijn
  • 35 g Boter
  • 25 g Bloem
  • 150 ml Creme fraiche
  • 75 g Belegen kaas
  • 50 g Broodkruim
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. 1. Verwarm de oven voor tot 200° C.
  2. 2. Schil de aardappels, snij in stukken en kook in ca. 25 minuten gaar in water met wat zout.
  3. 3. Smeer een ovenschaal van ongeveer 25 cm lengte in met boter. Pers de citroen uit en schenk in een grote schaal met koud water. Schil de schorseneren en snij in stukken van 4 cm. Leg onmiddellijk in het citroenwater om verkleuren tegen te gaan.
  4. 4. Doe de bouillon en wijn samen in een pan. Giet de schorseneren af en kook ze in ca. 5 minuten beetgaar.
  5. 5. Snij de spruitjes in dunne plakjes en kook ze in ca. 3 min. beetgaar in een pan met een klein beetje water en zout. Haal uit het water en hou apart.
  6. 6. Haal de schorseneren uit de bouillon m.b.v. een schuimspaan en zet apart. Breng de overgebleven bouillon tot kook en laat tot de helft inkoken.
  7. 7. Meng de boter en bloem m.b.v. een vork. Doe steeds kleine stukjes van deze boter bij de ingekookte bouillon. Roer voortdurend totdat er een mooi gebonden saus ontstaat. Haal van het vuur en roer de crème fraiche erdoor.
  8. 8. Leg de schorseneren met de spruiten in de ovenschaal. Schenk er de romige saus over. Rasp de kaas. Meng het broodkruim door de kaas en strooi over de ovenschotel. Bak 20 minuten in het midden van de oven tot goudbruin.
  9. 9. Bereid in de tussentijd de gehaktballetjes volgens gebruiksaanwijzing. Serveer de schorsenerengratin met de gehaktballetjes, jus en de aardappels.