Skip to main content

Shepherd’s pie met boerenkool en venkelsla

Rund, Varken

  • Totale tijd 50 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 750 gram Doré aardappelen
  • 250 gram knolselderij
  • 200 gram pastinaak
  • 400 gram halfom gehakt
  • 2 stuks prei
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 300 gram boerenkool
  • 0.5 stuks venkel

In Huis

  • om te bakken olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl paprikapoeder
  • olijfolie extra vierge
  • 1 el wittewijnazijn
  • 3 el olijfolie extra vierge (voor de dressing)
  • 1 tl mosterd
  • naar smaak suiker of honing
icon package

Recept stappen

  1. Schil de aardappels, knolselderij en pastinaak. Snij in stukken. Zet op in een laagje water met zout en kook gaar in ca. 10-15 minuten.
  2. Bak het gehakt (in een klein beetje olie) rul in een grote koekenpan of wok. Hak intussen de knoflook fijn en snij de prei in ringen.
  3. Voeg als het gehakt niet meer rauw is de knoflook, het venkelzaad en paprikapoeder toe en bak even mee. Maak een ruimte vrij in het midden en bak de tomatenpuree een minuutje zodat het zuur eraf gaat. Roer door het gehakt en breng goed op smaak met peper en zout.
  4. Voeg de prei toe en roerbak een paar minuten.
  5. Verwarm de oven met grill voor op 200 graden. Zet de waterkoker aan.
  6. Doe de boerenkool in een vergiet of zeef en overgiet met kokend water zodat het wat zachter wordt. Laat goed uitlekken.
  7. Vet een ovenschaal in. Verdeel het gehaktmengsel en vervolgens de boerenkool erover.
  8. Giet de aardappel, knolselderij en pastinaak af als deze gaar zijn, laat een beetje kookvocht zitten. Stamp grof. Maak smeuïg met wat olijfolie (extra vierge) en breng op smaak met peper en zout. Verdeel over de boerenkool en besprenkel met nog wat olijfolie. Zet ca. 10 minuten in de oven.
  9. Maak de venkelsalade. Maak een dressing van de azijn, olijfolie extra vierge, mosterd, peper, zout en een beetje suiker of honing naar smaak. Halveer de venkel en verwijder het hart. Snij in hele dunne plakjes of reepjes en meng bij de dressing.
  10. Serveer de ovenschotel met de venkelsalade.
  11. Rasp er nog wat kaas over als je dat lekker vindt en in huis hebt.