Skip to main content

Skrei met crunchy aardappels en ansjovisspruitjes

Vis

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 800 g Aardappelen vastkokend
  • 300 g Wortelpeterselie
  • 500 g Spruiten
  • 4 tl Gehakte rozemarijnblaadjes
  • 1 blikje(s) Ansjovis
  • 2 tl Citroenrasp
  • 4 stuk(s) Skreifilet
  • 4 schijfje(s) Citroen

In Huis

  • 2 teentje(s) Knoflook
  • Olie om te bakken
  • Olijfolie (besprenkelen)
  • 1 klont(en) Boter
  • Bloem
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. Je hebt vaker wortelpeterselie en citroen nodig deze week.
  2. 1. Haal de skrei vast uit de koeling. Zet een pannetje water op voor de spruiten straks.
  3. 2. Schrob de aardappels en snij ze in grote stukken. Zet op in een laagje koud water met zout. Dek af en breng aan de kook. Schil intussen de wortelpeterselie en snij in grove plakken (waar het dikker wordt even in de lengte halveren). Voeg bij de aardappels en kook alles samen ca. 15 minuten gaar. Verwarm de oven voor op 220 graden. 2. Schoon de spruiten, halveer ze en kook in ca. 4 minuten beetgaar.
  4. 3. Snij intussen de knoflook en de rozemarijnblaadjes fijn. Bak knoflook, rozemarijn en ansjovis een paar minuten zachtjes in een beetje olie in een grote koekenpan. Bak de afgegoten spruiten ca. 10 minuten mee, schep af en toe om, tot ze bruin worden en een beetje karamelliseren. Rasp de citroen en voeg de rasp toe. Breng op smaak met peper en indien nodig nog wat zout.
  5. 4. Giet de aardappels af en stort ze in een ovenschaaltje. Prak elk stuk aardappel met een stevige vork of de stamper. Besprenkel met lekker veel olijfolie, en peper en zout. Zet gedurende 10 minuten in de oven tot er bruine korstjes verschijnen.
  6. 5. Verwarm in een koekenpan een flinke klont boter met een scheutje olie. Dep de skreifilets droog. Doe wat bloem in een bord, haal de filet erdoorheen en bestrooi met zout en peper. Bak als de boter is stopt met bruisen en wat bruin is, om en om bruin en net aan gaar.
  7. 6. Serveer de skrei met een partje citroen en de spruiten- ansjovis-aardappelschotel.