Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Skrei met gekaramelliseerde witlof, peterseliepuree en mosterdkaviaar

Vis

  • Totale tijd minuten
Skrei met gekaramelliseerde witlof, peterseliepuree en mosterdkaviaar | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 1000 gram Doré kruimige aardappelen
  • 500 gram wortelpeterselie
  • 30 gram mosterdzaad
  • 4 stronkje witlof
  • 30 gram peterselie
  • 4 filet skrei

In Huis

  • 50 ml water
  • 50 ml witte wijnazijn (of appelazijn)
  • 1 el suiker
  • boter en olie om te bakken
  • 4 tl balsamicoazijn
  • 2 el mosterd
icon package

Recept stappen

  1. Was de aardappels grondig en schil de wortelpeterselie. Snij in gelijke, niet al te grote, stukken. Zet op in een laagje water met zout en kook afgedekt gaar in ca. 15 minuten.
  2. Maak de mosterdkaviaar. Doe het water, witte wijn (of appel-) azijn, suiker, mosterdzaad en snuf zout in een steelpannetje en breng aan de kook. Zet het vuur zacht en doe, wanneer al het vocht is opgenomen (na ca. 15 minuten), het mosterdzaad in een bakje. Laat tot gebruik afkoelen in de koelkast
  3. Verwijder alleen het uiterste kontje van de witlof en halveer in de lengte. Bak in een flinke klont boter en scheutje olie in een afdekbare koekenpan tot een beetje bruin op het snijvlak. Voeg de balsamico toe. Dek af en laat in ca. 10 minuten zachtjes gaar smoren en karamelliseren. In principe wordt het vanzelf nat genoeg, maar zo niet, voeg dan een eetlepel water toe. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Hak de peterselie goed fijn (voor de puree straks).
  5. Giet de aardappel en wortelpeterselie af, maar bewaar wat kookvocht. Stamp tot een goed smeuïge puree met een klont boter en wat kookvocht. Breng op smaak met zout, peper en de mosterd.
  6. Verwarm olie in een koekenpan. Dep de filetjes droog en kruid met zout en peper. Bak ca. 4 minuten op de huidkant en nog ca. 2 minuten op de filetkant.
  7. Serveer de skreifilet met de peterseliepuree, gekaramelliseerde witlof en een lepeltje mosterdkaviaar (zie tip).
  8. misschien heb je wat mosterdkaviaar over, bewaar in een potje in de ijskast. Lekker op bijvoorbeeld een gevuld eitje of op een blokje kaas bij de borrel.