Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Slavink met bloemkool-aardappelgratin

Varken

  • Totale tijd minuten
1397 Slavink Met Bloemkoolaardappelgratin

Ingrediënten

In de box

  • 1000 g Nicola aardappelen
  • 1 stuk(s) Bloemkool
  • 150 g Geraspte kaas
  • 4 stuk(s) Slavink

In Huis

  • 30 g Boter
  • 30 g Bloem
  • 30 ml Melk
  • naar smaak Nootmuskaat
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Zet een grote pan water met wat zout op het vuur en schil de aardappels. Snij ze vervolgens in plakken van ca. 1 cm. Als het water kookt gooi je de aardappels erin. Kook ze circa 5-7 minuten totdat de plakken net beetgaar zijn.
  3. Haal ondertussen de bladeren van de bloemkool en snij in kleine roosjes. Je kunt een flink deel van de steel gewoon eten, dus snij deze ook in kleine stukjes of plakjes.
  4. Haal de gare aardappels uit de pan met een schuimspaan en leg in een ingevette ovenschaal, waar later ook de bloemkoolroosjes bijpassen. Doe de bloemkool in de pan met water van de aardappels en blancheer de roosjes net gaar gedurende ongeveer 10 minuten.
  5. Begin ondertussen met de bechamel saus. Laat de boter langzaam smelten in een klein pannetje.
  6. Voeg de bloem toe en roer om tot dat alle boter is opgenomen. Voeg nu steeds een scheutje melk toe en blijf roeren tot het is opgenomen, dan weer het volgende scheutje melk. Net zo lang tot je een mooie dikke saus hebt. Let op dat het niet te dun wordt, want als het te dik wordt kan je altijd nog een scheutje melk toevoegen.
  7. Voeg nu 100g kaas toe en roer goed tot deze gesmolten is. Maak af met een beetje nootmuskaat, peper en indien nodig een beetje zout.
  8. Leg nu de bloemkool bovenop de aardappels. Giet de bechamel saus eroverheen en maak af met nog eens 50g kaas. Schuif in de oven tot dat er een bruin korstje op zit (ca. 10-12 minuten, je kan ook de gril even aanzetten).
  9. Bak ondertussen de slavinken in een pan met een klein scheutje olie. Als ze bruin zijn zet je de deksel schuin op de pan en het vuur laag zodat ze kunnen garen zonder aan te bakken. Dit duurt ca. 15 minuten. Serveer de bloemkoolgratin met de slavinken.
  10. <br>Tip: Mocht je met z’n tweeën eten en hou je veel bloemkool over, kun je hiervan een lekkere soep maken!