Skip to main content

Slavink met kruidige puree, gebakken champignons en gesmoorde prei

Varken

  • Totale tijd 35 minuten

Ingrediƫnten

In De Krat

  • 600 gram aardappelen kruimig
  • 500 gram bataat
  • 4 slavinken
  • 4 preien
  • 500 gram champignons
  • 2 tl tijm (gerist)
  • citroensap (naar smaak)

In Huis

  • boter om te bakken
  • olie om te bakken
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl kaneel
  • 0.5 tl kruidnagel (optioneel)
icon package

Recept stappen

  1. Zet een pan met een laagje gezouten water op voor de aardappels, niet te vol, dan duurt het eindeloos.
  2. Boen de aardappels en de bataat schoon, snij in stukken en kook gaar in ca. 15 minuten.
  3. Bak de slavinken in een klont boter zachtjes bruin en gaar in ca. 15 minuten. Haal uit de pan en hou warm onder folie.
  4. Verwarm een flinke klont boter in een wok of grote hapjespan. Verwijder alleen het meest groene deel van het loof van de prei. Snij in ringen en was grondig. Bak de prei al omscheppend tot deze goed met boter is bedekt. Zet het vuur laag, dek af en smoor heel zachtjes 15 minuten, zonder te laten verkleuren!
  5. Snij de champignons in partjes. Bak in dezelfde koekenpan (waar ook de slavinken in zaten) in wat olie bruin. Ris de tijm. Knijp op het laatst de helft van de knoflook erbij en voeg de geriste tijm toe. Breng op smaak met peper en zout. Schud om, zet het vuur uit en dek af.
  6. Knijp de andere helft van de knoflook bij de prei. Bak eventjes mee en breng verder op smaak met peper, zout en een kneepje citroensap.
  7. Giet de aardappels af (bewaar wat kookvocht). Stamp de aardappels en bataat fijn, voeg eventueel wat kookvocht toe. Breng op smaak met peper, zout, kaneel en wat kruidnagel als je dat in huis hebt.
  8. Serveer de puree met de paddenstoelen erop en de prei en slavink erbij.
  9. Je kan de aardappels en bataat ook schillen, maar het is niet perse nodig. Door de schil te laten zitten behoud je meer vitaminen en het scheelt tijd.