Smeuïge groene groenten risotto met citroen

Vegan

  • Totale tijd minuten
Smeuige groene groenten risotto met citroen | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 stuks ui
  • 3 stengel bleekselderij
  • 2 stuks prei
  • 300 gram Blue Japonrijst
  • 1 stuks citroenrasp
  • 200 gram Nieuw-Zeelandse spinazie
  • 4 kropje little gem
  • 1 bakje original spread
  • kneepje citroensap

In Huis

  • 1000 ml water
  • 2 stuks bouillonblokje
  • olie om te bakken
  • 2 teentje knoflook
  • witte wijn (optioneel)
  • 2 stuks laurierblaadje
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 tl mosterd
icon package

Recept stappen

  1. Bereid de bouillon voor.
  2. Verwarm olie in een pan met dikke bodem. Snipper en fruit de ui.
  3. Snij de bleekselderij in halve maantjes en voeg toe. Snij de prei in halve ringen en was goed. Hak de knoflook fijn. Voeg alles toe en bak even mee.
  4. Voeg de Blue Japonrijst toe en schep goed om, zodat alle korrels bedekt zijn met olie. Blus af met een scheutje witte wijn als je dat in huis hebt. Voeg vervolgens zoveel bouillon toe dat de rijst net onder staat.
  5. Rasp de citroen en voeg samen met de laurier bij de rijst in de pan. Let op: je hebt deze week twee keer citroenrasp nodig! Herhaal het toevoegen van de bouillon steeds als het vocht is opgenomen tot de rijst gaar is in ca. 20 minuten. De risotto hoort, als hij klaar is, nog een beetje een bite te hebben en flink smeuïg te zijn.
  6. Haal de blaadjes van de Nieuw Zeelandse spinazie af. Verwijder alleen het dikste deel van de stelen (die zijn taai) en snij de dunnere stelen in stukjes. Voeg alleen de steeltjes toe. Het blad komt later!
  7. Maak een vinaigrette van de olijfolie extra vierge, witte wijnazijn, mosterd, peper en zout. Halveer de little gem in de lengte. Wij vinden het lekker om ze even te grillen in de grillpan. Laat dan het kontje eraan zitten, smeer de platte kant in met wat olie, peper en zout en grill ca. 8 minuten op hoog vuur op de snijkant. Besprenkel daarna met de vinaigrette. Maar je kunt ze natuurlijk ook in reepjes snijden en door de vinaigrette husselen.
  8. Verwijder de laurier. Voeg het blad van de spinazie toe en laat slinken. Roer de Original Spread door de risotto. Breng op smaak met zout, peper en een kneepje citroensap. Serveer met de sla.
  9. Je hebt original spread over. Smeer dit lekker op je boterham of crackertje!