Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Smeuïge parelgort met geroosterde groenten en geitenkaas

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
Smeuige parelgort met geroosterde groenten en geitenkaas | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 1 stuks sjalot
  • 300 gram parelgort
  • 1 stuks sinaasappelrasp
  • 300 gram peen
  • 300 gram pastinaak
  • 500 gram spruiten
  • 0.5 stuks sinaasappelsap
  • 30 gram amandelschaafsel
  • 150 gram bleekselderijhart
  • 15 gram koriander (zie tip)
  • 15 gram dille
  • 1.5 pakje zachte geitenkaas

In Huis

  • 1000 ml water
  • 2 blokje groentebouillon
  • boter en olie om te bakken
  • 2 teen knoflook (met schil)
  • 2 el rode wijnazijn
  • 4 el olijfolie extra vierge
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bereid de bouillon voor.
  2. Verwarm boter en olie in een afdekbare wok of hapjespan. Snipper de sjalot en fruit zachtjes. Voeg wanneer glazig de parelgort toe. Bak een minuut mee. Voeg zoveel bouillon toe dat het ca. 2 cm onder staat, dek goed af (!) en laat zachtjes garen in ca. 30 minuten. Roer af en toe en voeg wanneer nodig wat bouillon toe (de bouillon hoeft niet op).
  3. Rasp de sinaasappel en zet weg. Het sap heb je later nodig.
  4. Schil de peen en pastinaak en snij in blokjes van ca. 1 cm. Schoon de spruitjes en halveer grotere exemplaren. Meng met olie, peper en zout. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat, leg de knoflook (met schil) ertussen en knijp het sinaasappelsap eroverheen. Schuif in de oven voor ca. 20 minuten.
  5. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan tot deze begint te kleuren. Schep uit de pan en zet weg.
  6. Snij het bleekselderijhart (het binnenste lichtgroene deel) in dunne plakjes. Hak de koriander en dille fijn (incl. dunne steeltjes). Brokkel de geitenkaas.
  7. Maak in een kommetje een dressing van de sinaasappelrasp, rode wijnazijn en olijfolie extra vierge. Druk de gepofte knoflook uit de schil, prak en meng erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  8. Check of de parelgort gaar is. Hij moet nog een beetje nat zijn. Let op: de parelgort houdt altijd een stevige bite! Draai het vuur uit, roer de bleekselderij, kruiden, dressing en de helft (!) van de geitenkaas erdoor en laat afgedekt staan.
  9. Schep de parelgort in de borden, verdeel de groenten erover en garneer met het amandelschaafsel en de achtergehouden geitenkaas.
  10. Zo kun je koriander en peterselie uit elkaar houden: koriander heeft een ronder blad dan peterselie.