Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Soep van palmkool, kikkererwten en spelt en brood van de Veldkeuken

Vegetarisch, Vegan

  • Totale tijd minuten
Soep van palmkool kikkererwten en spelt en brood van de Veldkeuken | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 150 gram spelt
  • 1 stuks ui
  • 400 gram wortelpeterselie
  • 1 stuks peen
  • 1 bakje specerijen
  • 1 blikje tomatenstukjes
  • 1 stuks landbrood
  • 300 gram palmkool
  • 1 potje kikkererwten
  • 1 stuks rode peper

In Huis

  • 1 liter water
  • 2 blokje (voor 500 ml) groentebouillon
  • olie om te bakken
  • 2 teen knoflook
  • 2 blaadje laurier
  • kneepje citroensap uit een flesje
icon package

Recept stappen

  1. Spoel de spelt af en zet op met de aangegeven hoeveelheid water en bouillonblokje(s). Breng aan de kook, dek af en laat zachtjes voorkoken. Je doet het later bij de soep en in totaal moet ze 35 minuten koken.
  2. Verhit olie in een soeppan met dikke bodem. Hak de ui en de knoflook fijn en fruit zachtjes in de olie.
  3. Schil de wortelpeterselie en de peen. Halveer in de lengte en snij halve maantjes van ca. 0,5 cm en bak even mee.
  4. Schep de specerijen erdoor als de ui glazig is gevolgd door de tomatenstukjes. Voeg de bouillon met spelt toe en het laurierblad. Dek af en laat het geheel doorkoken tot de spelt gaar is (totaal ca. 35 minuten).
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak het brood in ca. 10 minuten af.
  6. Breng een pannetje met een laagje gezouten water aan de kook. Snij met een scherp mes de nerven uit de palmkoolbladeren en snij in repen. Heb je het kroontje van de plant gekregen (dus een bosje wat kleinere bladeren), laat de nerf dan zitten, die is nog mals genoeg. Blancheer ca. 6 minuten. Giet en spoel koud af.
  7. Voeg de laatste 5 minuten de kikkererwten bij de soep. Snij de rode peper in stukjes en voeg toe (laat de pitjes zitten als je van pittig houdt).
  8. Voeg vlak voor het serveren de palmkool bij de soep en breng op smaak met wat citroensap en peper en zout.
  9. Zet een bakje olijfolie met zout op tafel om de broodjes in te dopen.
  10. Goed om te weten: in het specerijenbakje voor 4p zit: 1 tl piment, 1 tl kaneel, 2 tl tijm. In het 2p bakje zit de helft.