Skip to main content

Sojakip met ovenschotel van witlof, koolraap, venkelzaad, steranijs en kardemom

Kip

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 4 plakken koolraap
  • 1 tl tijm (gerist)
  • 4 kardemompeulen
  • 4 stronkjes witlof
  • 1 tl venkelzaad
  • 2 steranijs
  • 100 gram boerderijkaas pikant
  • 400 gram kippendijenvlees

In Huis

  • 3 klonten boter
  • 90 ml witte wijn
  • 2 el witte wijnazijn met 2 x water ALS GEEN WIJN
  • olie om te bakken
  • 1 el sojasaus
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de kip vast uit de koeling.
  2. Schil de koolraap en snij één plak koolraap per persoon, max(!) 1 cm dik.
  3. Bestrooi de plakken met peper en zout en bak in een klont boter bruin. Ze hoeven nog niet gaar.
  4. Ris de tijm, kneus de kardemom en snij de witlof doormidden. Snij eventueel een deel van het hart eruit.
  5. Leg de koolraap even weg op een bord. Doe nog een klont boter in de pan, bak het venkelzaad, de geriste tijm en de gekneusde kardemompeultjes even aan. Voeg de witlof toe. Bak bruin en voeg 2 el water toe. Smoor ca. 5 minuten zachtjes met de deksel totdat de witlof wat vocht verliest.
  6. Giet het vocht van de witlof in een ovenschaal. Leg de plakken koolraap daarin en leg op elke plak twee helften witlof.
  7. Giet de witte wijn (of als je dat niet hebt de witte wijnazijn aangevuld met 4 el water bij 4p) bij de groenten. Leg de steranijs in het vocht in de ovenschaal.
  8. Rasp de kaas er overheen en schuif gedurende 20-25 minuten in de oven.
  9. Dep de kip droog. Veeg de pan van de groenten schoon en bak in wat olie de kip op hoog vuur rondom bruin. Doe over in een klein ovenschaaltje en zet 10 minuten in de oven.
  10. Haal na 10 minuten de kip eruit en voeg de sojasaus toe. Schuif 2 minuutjes terug.
  11. Haal de groenteschotel en de kip uit de oven. Doe nog het laatste klontje boter bij de kip. Serveer direct.
  12. In het bakje kruiden voor 4p zit 2 steranijs, 4 kardemompeultjes en 1/2 tl venkelzaad - in het 2p bakje de helft.