Skip to main content

Spaanse wittebonensoep met gepofte knoflook en chorizo en appel-koolrabi salade

Varken

  • Totale tijd 45 minuten
Wk 13 witte bonensoep met chorizo waterkerssla en brood

Ingrediënten

In De Krat

  • 200 gram koolrabi
  • 150 gram chorizo
  • 1 stuks ui
  • 1 stuks volkoren zadenbrood
  • 4 el peterselie
  • 1 el verse tijm, gerist
  • 1 stuks appel

In Huis

  • 6 teentjes knoflook
  • olijfolie om te bakken
  • 4 el azijn
  • 1 el suiker
  • 0.8 liter kokend water
  • olie om te bakken
  • 1 tl paprikapoeder (eventueel gerookt)
  • 0.5 tl chilipoeder
  • 1 tl tijm (gedroogd)
  • 2 blikken boterbonen
  • 0.5 bouillonblokje (optioneel)
  • kneepje citroensap (naar smaak)
  • 3 el olijfolie extra vierge
icon package

Recept stappen

  1. Verhit de oven voor op 180 graden. Leg de knoflookteentjes op een stuk aluminiumfolie, besprenkel met olijfolie en wikkel dicht. Pof de knoflook 20-25 minuten in de oven tot de teentjes zacht en zoet zijn. Laat ze afkoelen en druk uit hun velletje.
  2. Doe de azijn in een pannetje en smelt de suiker er doorheen. Zet het vuur uit. Schil de koolrabi, halveer of snij in kwarten en dan in dunne hapklare plakjes. Meng de koolrabi met de warme azijn.
  3. Snij de chorizo in blokjes en bak ze kort in een braadpan, tot ze hun olie afgeven. Schep ze op een bord met het grootste deel van de olie uit de pan en zet weg.
  4. Zet de waterkoker aan voor de bouillon. Snipper de ui. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de braadpan en fruit de ui glazig. Voeg het (gerookte) paprikapoeder, chilipoeder en de gedroogde tijm toe en bak al roerend 1 tot 2 minuten tot de geuren vrijkomen.
  5. Bak het brood ca. 10 minuten af in de voorverwarmde oven.
  6. Spoel de boterbonen onder koud water en laat uitlekken. Doe de bonen en de gepofte knoflookteentjes bij de ui. Schenk het (kokende) water erbij. De bonen moeten net onderstaan. Laat rustig aan de kook komen en haal de pan van het vuur zodra het kookt. Pureer de soep met een staafmixer. Proef of het zout genoeg is, zo nee, verkruimel dan een stukje bouillonblokje erboven. Voeg evt. nog wat water toe als je de soep te dik vindt.
  7. Snij de peterselie fijn. Voeg de peterselie, de verse tijmblaadjes en driekwart van de chorizoblokjes bij de soep en laat nog 5 minuten heel zacht pruttelen. Breng op smaak met zout, peper en het citroensap.
  8. Meng de koolrabi met ingelegde olijfolie, peper en zout in een slabak. Snij de appel in stukjes en roer door de salade.
  9. Garneer de soep met de rest van de blokjes chorizo en de olie en serveer met de salade en het brood.